Planując grilla, skupiamy się przede wszystkim na przekąskach i daniach głównych, które wrzucimy na ruszt. Tymczasem nie mniejsze znaczenie ma to, co do tych potraw pijemy. Nie każdy napój jest odpowiedni do każdego rodzaju posiłku, dlatego dziś prezentujemy najlepsze zestawienia na popołudnie przy grillu. Jakie alkohole do potraw z grilla będą najlepsze?

Na co dzień nie przywiązujemy dużej wagi do napojów spożywanych wraz z posiłkami. To błąd! Niektóre płyny zamiast stanowić dopełnienie dań głównych i podkreślać ich smak, zabijają go. Takie niechlubne właściwości mają niestety uwielbiane przez wszystkich (szczególnie przez dzieci) napoje, jak na przykład Coca-Cola czy słodzone soki. Podawanie ich do posiłku stłumi smak potrawy i zabierze radość z delektowania się grillowanym jedzeniem. Oprócz unikania słodzonych napojów, trzeba wiedzieć, jakie inne trunki najlepiej będą łączyły się z grillowanymi potrawami.

Piwo do grilla

Alkohole do potraw z grilla

Gdy słyszymy słowo grill, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to piwo. Polacy na popołudnie przy grillu najczęściej wybierają właśnie ten popularny chmielowy napój. Owszem, nie będzie on działał negatywnie na nasze kubki smakowe, jednak najbardziej odpowiedni będzie do pieczonej na grillu kiełbasy oraz boczku. Piwo doskonale sprawdza się jako dodatek do wieprzowiny, a także do steków. Wybierając piwo, warto sięgnąć po piwa kraftowe, które mają wiele składników odżywczych i z pewnością będą miłą odmianą dla Twoich gości. W lecie doskonale sprawdzi się piwo pszeniczne, które dzięki temu, że jest niefiltrowane, również posiada wiele witamin i minerałów.

Alkohol do grillowanych dań

Jaki alkohol do grillowanych ryb i drobiu?

Grillowane ryby, jak zresztą te przyrządzane również w inny sposób, dobrze skomponują się z białym wytrawnym winem. To ono bowiem sprawi, że delikatne mięso ryb stanie się bardziej wyraziste. Białe wino sprawdzi się równie dobrze w połączeniu z przekąskami i większością drobiowych potraw. Gęsina jednak i mięso z kaczki lepiej popijać wytrawnym winem czerwonym. Oprócz walorów smakowych poprawi ono również trawienie. Ten rodzaj wina pasuje także do mięsa czerwonego i pieczonych na grillu serów.

Wino do grillowanych dań

Własny alkohol z grilla? Czemu nie!

Grillowanie to przecież nie tylko karkówka, kiełbaski i szaszłyki! Nasza propozycja na letnie imprezy w gronie znajomych to poncz z grillowanych owoców. Idealny sposób na rozluźnienie atmosfery i przepis na zabawę do rana. Dla miłośników grillowania na węglu i amatorów wyszukanych trunków.

Sprawdź przepis: Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki

Jeśli zamierzamy przygotować na ruszcie również deser, np. pieczone owoce, które później podamy z lodami, dobrze jest mieć w szafce słodkie wino. Banany i pieczone truskawki stworzą idealne połączenie z tym właśnie trunkiem. Ponieważ grillowanie zakłada przygotowanie ciepłych posiłków, podczas wieczorów w ogródku całkowicie rezygnujemy z wódki. Ta bowiem najlepiej pasuje do zimnych elementów menu. Poza alkoholem możemy oczywiście podać również świeżo wyciskane i niedosładzane soki, kompot lub herbatę, które pasują właściwie do każdego dania.

Sprawdź także: Jak zorganizować udane garden party?