Zarówno za pomocą grilli węglowych, jak i grilli gazowych możemy osiągać wspaniałe wyniki i smaczne potrawy. Istnieją jednak metody grillowania, które stosujemy w zależności od tego, co jest grillowane. Grillowanie metodą bezpośrednią jest stosowane wtedy, gdy grillujemy bezpośrednio nad źródłem ognia. Zazwyczaj stosujemy tę technikę, przygotowując produkty, które wymagają krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze.

Grillowanie metodą bezpośrednią

Metoda bezpośrednia przypomina pieczenie, gdyż jedzenie znajduje się bezpośrednio nad źródłem ciepła. Brykiet lub węgiel drzewny rozkładamy w tej metodzie na całości rusztu. Grillowane produkty trzeba obrócić tylko jeden raz, mniej więcej w połowie czasu pieczenia. Metodę bezpośrednią należy stosować dla potraw, których czas grillowania wynosi max. 25 minut np. steki, hamburgery, udka z kurczaka, kiełbaski czy warzywa.

Za pomocą metody bezpośredniej jedzenie można mocno przypiec, dlatego jest idealna dla wszystkich tych, którzy uwielbiają przypieczoną skórkę. Oprócz tego na mięsie odciśnie się wzorek z rusztu, a aromat będzie bardziej intensywny. Steki, kotlety, kawałki kurczaka jak również grubsze kawałki mięsa powinny zostać mocno przypieczone.

grillowanie metodą bezpośrednią

Sprawdź także: Metody grillowania – jaką wybrać? Grillowanie pośrednie, bezpośrednie i 50/50

Grillowanie metodą bezpośrednią na grillu węglowym

W celu zastosowania metody bezpośredniej przy użyciu grilla węglowego należy równomiernie rozdzielić brykiet na dolnym ruszcie do palenia. Po czym nałożyć ruszt do smażenia i położyć jedzenie na środku rusztu. Grill nakryć pokrywą i otwierać ją tylko wtedy, by obrócić mięso bądź gdy chcemy sprawdzić czy mięso jest gotowe. Dzięki tej metodzie utrzymujemy jednakową temperaturę na całym ruszcie.

Niektórzy producenci grilli, np. amerykańska marka Weber, znacznie ułatwia grillowanie metodą bezpośrednią. Wybrane modele grilli wyposażone są w kosze Char Basktet, które w zależności od potrzeb możemy rozdzielić lub złączyć, wybierając optymalną metodę grillowania naszego dania.

Kosze do węgla lub brykietu Char Basket są niezastąpione przy grillowaniu pośrednim całych pieczeni (np. kurczak w całości lub karkówka). Dzięki nim można regulować miejsce rozłożenia brykietu albo węgla, bądź ustawić je tak, aby potrawy grillowane nie znajdowały się bezpośrednio nad źródłem ciepła. To akcesorium możemy dokupić również osobno i zastosować na naszym grillu węglowym.

Węgiel lub brykiet rozpalamy za pomocą komina do brykietu i przesypujemy bezpośrednio do koszy, po czym zestawiamy je ze sobą, aby stanowiły jedno, wspólne źródło ciepła. Nad rozgrzanym brykietem mocujemy ruszt i układamy na nim dowolne produkty. Poniżej prezentujemy sposób na przygotowanie steków metodą bezpośrednią. Pamiętamy także o tym, aby przed grillowaniem bezpośrednim odpowiednio wyczyścić ruszt za pomocą drucianej szczotki.

Sprawdź także: Jak przygotować perfekcyjny stek?

Grillowanie metodą bezpośrednią na grillu gazowym

Przy metodzie bezpośredniej w przypadku grilla gazowego należy ustawić wszystkie palniki na pełną moc i w ten sposób nagrzać grill. Ułożyć mięso na ruszcie i ustawić palniki na temperaturę podaną w przepisie. Zamknąć pokrywę i otwierać ją tylko wtedy, by obrócić mięso, bądź gdy chcemy spróbować czy mięso jest gotowe

Podczas grillowania powinno się wiedzieć, którą metodę należy stosować dla przygotowanych przez nas produktów: pośrednią czy bezpośrednią. Różnica pomiędzy tymi dwoma metodami jest prosta: w bezpośredniej grillowane produkty ułożone są bezpośrednio nad źródłem ciepła, a w pośredniej źródło ciepła zostaje rozpalone z boku pieczonych potraw. Stosowanie poprawnej metody doprowadzi do szybkiego i zadowalającego wyniku – jest to najlepsza droga do dobrze upieczonych potraw.

grillowanie metodą bezpośrednią