Potrawy z grilla często określa się jako kaloryczne i wysokotłuszczowe. Nic bardziej mylnego. Pieczenie na ruszcie jest zarówno smaczne, jak i zdrowe, ze względu na to, że tłuszcze wytapiają się pod wpływem wysokiej temperatury. Należy jednak przestrzegać kilku zasad dotyczących zarówno doboru pokarmu, jak i techniki jego grillowania.

Aby bezstresowo korzystać z grilla oraz nie obawiać się przyrostu wagi, warto być świadomym tego, co i jak spożywamy. Pamiętajmy, że podobnie jak w przypadku gotowania, należy unikać tłuszczy zwierzęcych. Warto także przerzucić się na chude mięso, np. zastąpić kiełbasę, karkówkę, udka, filetem drobiowym, królikiem bądź rybą.


Jak grillować dietetycznie – kilka ogólnych zasad

Nabierzmy dobrych nawyków. Najlepiej przestawić się na chude mięso bez skóry, na ryby, owoce morza oraz warzywa w każdej postaci. Owinięte w papier do pieczenia lub położone na specjalnych koszach ze stali szlachetnej do pieczenia, nie będą tracić wielu wartości odżywczych i minerałów, natomiast pokrojone na cienkie plastry, będą zdrowsze i mniej kaloryczne. Mięso, które chcemy przygotować na grillu, warto najpierw zamarynować lub przyprawić ziołami. Wpłynie to na jego lekkostrawność.

Jak przygotować grilla?

Rozkładajmy produkty na ruszcie dopiero wtedy, gdy węgiel pokryje się żarem, a płomień zgaśnie. Pamiętajmy także, by nie dodawać w trakcie pieczenia rozpałki. Nie dotyczy to oczywiście grilli elektrycznych i gazowych. Są one często wyposażone w specjalne pojemniczki gromadzące zbędny tłuszcz. Ponadto, pozwalają zachować zdrowe mikroelementy oraz soczystość smaku, ograniczając przy tym powstawanie szkodliwych substancji. Nie zapominajmy o odwracaniu grillowanych produktów, tak, by nie dopuścić do ich nierównego upieczenia, a także o tym, by ich nie nakłuwać widelcem – prowadzi to do ich wysuszenia.

Grillowanie na pewno należy do zdrowszych i mniej kalorycznych sposobów przygotowania pokarmów niż ich smażenie. Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów, które podsuwają pomysły na zdrowe połączenia produktów, przypraw oraz sposobów ich przyrządzania. Są one bogactwem witamin oraz “nietuczących” kalorii.

Jak grillować dietetycznie