Masło jako dodatek do dań z grilla

Masło jako dodatek do dań z grilla

Nawet najlepszej jakości mięso, kiełbasa, ryby czy świeże warzywa wymagają odpowiednich dodatków i przypraw. Dobrze dobrane i skomponowane połączenia wzbogacą smak naszych, pozornie zwyczajnych potraw oraz sprawią, że nasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu! Jak w tej roli sprawdzi się masło jako dodatek do dań z grilla?

Majeranek, intensywne curry, oregano, świeża, aromatyczna  bazylia, pikantne i wyraziste chili, charakterystyczny w smaku czosnek, gotowe mieszanki, a w końcu tradycyjny ketchup i musztarda. Sposobów na wydobycie i  podkręcenie smaku grillowanych potraw jest mnóstwo. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie nieco niedocenionego w naszych kuchniach masła.

Masło jako dodatek do dań z grilla – wiele możliwości

Masło stanowi doskonałą bazę do przygotowania doskonałych mieszanek przypraw. Jego neutralny i delikatny smak pozwala na połączenie go z nawet najbardziej wyrazistymi dodatkami. Ale do rzeczy. Z czym połączyć masło, aby doskonale komponowało się z mięsem drobiowym, wieprzowiną, rybami, a nawet z owocami morza? Proponujemy kilka aromatycznych połączeń.

Osobom lubiącym pikantne smaki na pewno posmakuje zestawienie masła z chili, które nie tylko zaostrza smak dań, ale podobno potęguje wydzielanie endorfin odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności! Jak przygotować taką mieszkankę? Nic prostszego! Wystarczy, że do masła dodamy posiekane papryczki chili. Jednak ważne, by wcześniej je delikatnie opiec i wyjąć z nich pestki. Mieszankę możemy wzbogacić posiekaną natką pietruszki.  Nieco łagodniejszym rozwiązaniem jest utarcie masła z pieprzem różowym (najlepiej całym), zielonym oraz czarnym (tutaj dobrze sprawdzi się wersja zmielona).

Niezwykle świeży i orzeźwiający efekt uzyskamy, ucierając masło ze skórką z cytryny. Smak dodatkowo możemy podkręcić za pomocą posiekanego kopru, oregano lub kolendry.

Jak je podawać? Wcześniej schłodzone w lodówce, kroimy w plastry, które następnie układamy na gorącym mięsie. I na koniec ważna wskazówka. Przygotowane wcześniej porcje masła można bez obaw przechowywać  w zamrażalniku. Zatem doskonale sprawdzą się w awaryjnych sytuacjach, jak niezapowiedziana wizyta znajomych czy rodziny.

Składniki

  •  masło
  •  skóra cytryny
  •  koper, oregano, kolendra
  •  pieprz różowy, zielony lub czarny
  •  pietruszka
  •  chilli

Zobacz również:

Nowy Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone