Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki
Grill wydaje się być rajem dla wielbicieli mięsa. Ale to nie tylko boczek, karkówka czy najbardziej popularne kiełbaski. Równie dobry pomysł na przekąskę z grilla to przyrządzenie cukinii, kukurydzy, papryki, ziemniaków, bakłażanów, a nawet… grzybów. Wśród tych ostatnich królują pieczarki.
Pieczarka jest najbardziej popularnym i powszechnie dostępnym rodzajem grzybów. I jeśli wierzyć licznym badaniom, pieczarki doskonale wpływają na nasze zdrowie. Jak?
Zbawienne właściwości odżywcze
Pieczarki są przede wszystkim doskonałym źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów (tych dobrze przyswajalnych), a ponadto zawierają między innymi miedź, jod czy selen, który skutecznie wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo dzięki nim dostarczamy organizmowi witaminę A, witaminy z grupy, a także witaminę D, dzięki której możliwe jest wchłanianie fosforu oraz wapnia. Ważną informacją dla wszystkich dbających o linię będzie to, że pieczarki są niskokaloryczne (w 100 gramach mieszczą się tylko 22 kalorie) i zawierają dużą ilość błonnika, co z kolei daje tak ważne długotrwałe uczucie sytości. Kolejną zaletą tych grzybów jest fakt, że regularnie spożywane obniżają poziom cholesterolu, a dzięki obecności potasu i jednocześnie niskiej zawartości sodu skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Jaki jest więc najlepszy sposób, aby przyrządzić pyszne danie z ich udziałem?
Pomysł na przekąskę z grilla – Smak i aromat na talerzu
Pieczarki są niezwykle aromatyczne i mają wyrazisty smak. Tak naprawdę nie potrzeba wiele, aby wyczarować z nich pyszną przekąskę. Dobrym pomysłem będzie połączenie pieczarek z solą czosnkową. Jak je przygotować?
Składniki
- pieczarki
- sól czosnkowa
- masło
- natka pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
- Pierwszym krokiem będzie dokładne umycie pieczarek.
- Następnie pozbywamy się zbyt długich nóżek i tak przygotowane grzyby umieszczamy na patyczkach do szaszłyków. Jednak uwaga! Patyczki powinny być wcześniej moczone w zimnej wodzie przez około pół godziny.
- W tym samym czasie w małym garnku lub w rondelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy suszoną natkę pietruszki, pieprz, a także wspomnianą sól czosnkową.
- Tak przygotowaną przyprawą smarujemy pieczarki.
- Grzyby grillujemy ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia.