Sushi z grilla – Jak przygotować?
Oryginalny pomysł na potrawę z grilla? Sushi z grilla. Ten japoński specjał występuje w wielu wersjach smakowych. Aby uzyskać całkiem nową odsłonę tej potrawy, niektóre z dodatków możemy przyrządzić na grillu.
Jeśli lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu przy grillu, a masz już dosyć tłustej karkówki i tradycyjnej kiełbaski, spróbuj czegoś nowego. Zaskocz swoich znajomych i przyjaciół, przygotuj własnoręcznie wykonane sushi z grillowanymi dodatkami!
Włącz do przygotowań swoich gości
Sushi z grilla to nie tylko oryginalne danie, ale i możliwość na zaangażowanie w przygotowywanie posiłku więcej niż jedną osobę. Dla tych, którzy robią to po raz pierwszy, może być to niezła frajda.
Spróbuj tworzyć różne kombinacje smakowe np. łososia łącz z mango, a tuńczyka z awokado. Wszystko zależy od indywidualnych gustów smakowych, nie bójmy się jednak eksperymentować!
Składniki
- łosoś
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- ryż
- mango
- tuńczyk
- awokado
- ananas
- glony nori
Przygotowanie:
- Pół godziny wcześniej rozpal grilla i przygotuj wszystkie składniki.
- Do wykonania oryginalnego sushi z grilla możesz użyć łososia, mango, ananasa, awokado i innych ulubionych składników.
- Łososia umieść w marynacie na godzinę przed planowanym grillowaniem.
- Do wykonania prostej marynaty potrzebne nam jedynie ciemny sos sojowy oraz ocet ryżowy, które w połączeniu idealnie współgrają z rybą.
- Jedynym, ale istotnym elementem sushi, który należy przygotować wcześniej jest oczywiście ryż. Najlepiej wybierz ryż przeznaczony do sushi i ugotuj go zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu.
- Przygotuj matę bambusową do rolowania sushi. Na macie ułóż glony nori. Rozprowadź na nich ugotowany ryż do sushi (na jedną matę przypada około 120 g ugotowanego ryżu).
- Glony nori odwróć na drugą stronę, na górze ułóż ulubione dodatki np. łosoś, awokado, czy marchewka. Całość polej dowolnym sosem.
- Następnie zroluj, używając maty bambusowej i dociśnij. Rolując, pamiętaj, aby wszystkie dodatki znajdowały się w środku, a na zewnątrz widoczny był ryż.
- Umieść na specjalnej patelni do grillowania warzyw i ryb, aby sushi nie spadło. Następnie przełóż na rozgrzany grill.