Sushi z grilla – Jak przygotować?
60 min 2 osoby <60 zł

Sushi z grilla – Jak przygotować?

Oryginalny pomysł na potrawę z grilla? Sushi z grilla. Ten japoński specjał występuje w wielu wersjach smakowych. Aby uzyskać całkiem nową odsłonę tej potrawy, niektóre z dodatków możemy przyrządzić na grillu.

Jeśli lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu przy grillu, a masz już dosyć tłustej karkówki i tradycyjnej kiełbaski, spróbuj czegoś nowego. Zaskocz swoich znajomych i przyjaciół, przygotuj własnoręcznie wykonane sushi z grillowanymi dodatkami!

Włącz do przygotowań swoich gości

Sushi z grilla to nie tylko oryginalne danie, ale i możliwość na zaangażowanie w przygotowywanie posiłku więcej niż jedną osobę. Dla tych, którzy robią to po raz pierwszy, może być to niezła frajda.

Spróbuj tworzyć różne kombinacje smakowe np. łososia łącz z mango, a tuńczyka z awokado. Wszystko zależy od indywidualnych gustów smakowych, nie bójmy się jednak eksperymentować!

Składniki

  •  łosoś
  •  sos sojowy
  •  ocet ryżowy
  •  ryż
  •  mango
  •  tuńczyk
  •  awokado
  •  ananas
  •  glony nori

Przygotowanie:

  1. Pół godziny wcześniej rozpal grilla i przygotuj wszystkie składniki.
  2. Do wykonania oryginalnego sushi z grilla możesz użyć łososia, mango, ananasa, awokado i innych ulubionych składników.
  3. Łososia umieść w marynacie na godzinę przed planowanym grillowaniem.
  4. Do wykonania prostej marynaty potrzebne nam jedynie ciemny sos sojowy oraz ocet ryżowy, które w połączeniu idealnie współgrają z rybą.
  5. Jedynym, ale istotnym elementem sushi, który należy przygotować wcześniej jest oczywiście ryż. Najlepiej wybierz ryż przeznaczony do sushi i ugotuj go zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu.
  6. Przygotuj matę bambusową do rolowania sushi. Na macie ułóż glony nori. Rozprowadź na nich ugotowany ryż do sushi (na jedną matę przypada około 120 g ugotowanego ryżu).
  7. Glony nori odwróć na drugą stronę, na górze ułóż ulubione dodatki np. łosoś, awokado, czy marchewka. Całość polej dowolnym sosem.
  8. Następnie zroluj, używając maty bambusowej i dociśnij. Rolując, pamiętaj, aby wszystkie dodatki znajdowały się w środku, a na zewnątrz widoczny był ryż.
  9. Umieść na specjalnej patelni do grillowania warzyw i ryb, aby sushi nie spadło. Następnie przełóż na rozgrzany grill.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem 60 min 3 osoby Wideo Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem