T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym
Przyrządzanie steków sprawia mi ogromną frajdę, wobec tego przygotowałem dla Was kolejną solidną porcję wołowiny z dodatkami w postaci aromatycznych ziemniaczków, pieczarek, papryki i dipu na bazie grillowanego czosnku.
Rodzaj steku, który użyłem w przepisie to znany większości T-bone, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T dzielącej rostbef i polędwice. Mięso to znajduje się w tylnej części kręgosłupa.
Mój T-bone Limousine, bo tak brzmi pełna nazwa steku, pochodzi z młodego bydła, z polskiej hodowli w Kutnie. Osobiście polecam zajrzeć do sklepu Befsztyk.pl, który oferuje doskonałej jakości wołowinę i szeroką gamę cięć.
Składniki
- T-Bone Stek:
- stek T-Bone
- olej
- świeżo mielony pieprz
- pieprz cayenne
- cukier brązowy
- sól czosnkowa
- sól gruboziarnista
- świeżo mielony kumin
- Masełko bazyliowe do steku:
- masło
- listki świeżej bazylii
- Pieczone ziemniaki:
- ziemniaki
- słodka papryka
- gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny
- Dip do ziemniaków:
- czosnek
- oliwa z oliwek
- jogurt grecki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Grillowanie zacząłem od opieczenia czosnku w całości. Wcześniej odciąłem jego górną część, wierzch skropiłem oliwą i zawinąłem w folię aluminiową.
- Stek nasmarowałem olejem. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista himalajska i świeżo mielony kumin posłużyły mi jako mieszanka przypraw, w której następnie obtoczyłem wołowinę.
- Mięso przełożyłem na rozgrzany ruszt i grillowałem 2 – 3 minuty.
- W międzyczasie, nieobrane, ale oczyszczone ziemniaki pokroiłem w łódeczki i ułożyłem je na aluminiowej tacce.
- Dodałem oliwę, mielony pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę oraz gałązki rozmarynu. Obok ziemniaczków znalazły się kapelusze pieczarek i pokrojona papryka.
- Mój T-bone postanowiłem podać z masłem, które wcześniej połączyłem z drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.
- W momencie, gdy przekładałem stek na drugą stronę, zdjąłem z rusztu czosnek.
- Jego miękkość dało się wyczuć pod palcami. Kiedy wystarczająco ostygł, wycisnąłem go do miseczki i roztarłem przy pomocy widelca. Po chwili dodałem jogurt grecki, sól i pieprz. W ten sposób otrzymałem dip do ziemniaczków.
- Wysmażony stek przełożyłem na strefę pośrednią na 10 minut aby doszedł.
- Po upływie zakładanego czasu zdjąłem mięso z grilla i przełożyłem je na talerz. Kiedy odpoczęło, ułożyłem na nim wcześniej przygotowane masełko bazyliowe. Obok podałem zgrillowane warzywa i dip czosnkowy.