Tajskie curry warzywne z grilla
Dla tych, którzy nie mogą doczekać się lata, przygotowałem coś specjalnego. Podróż do kuchni Dalekiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na tajskie curry warzywne z grilla.
„Moją dzisiejsza propozycją są grillowane warzywa i ryż jaśminowy w towarzystwie aromatycznego curry. Masz ochotę na smak orientu? Sprawdź koniecznie!”
Michał Dobosz
Składniki
- Ryż jaśminowy
- Papryka żółta
- Papryka czerwona
- Papryka zielona
- Papryczka chilli
- Czerwona cebula
- Bakłażan
- Cukinia
- Pieczarki
- Sos rybny
- Mleczko kokosowe
- Pasta Curry
Przygotowanie:
- Do aluminiowej miseczki wsypałem 400 g ryżu i dodałem 600 g wody, tak aby całość stworzyła proporcje 1:1,5. Następnie, naczynie umieściłem na rozgrzanym ruszcie, pozwalając wodzie stopniowo się zredukować.
W międzyczasie pokroiłem warzywa w średniej wielkości kostkę. - Kiedy ryż dochodził, rozgrzałem wok do odpowiedniej temperatury i rozlałem olej, zaczynając od ścianek. Dzięki temu tłuszcz proporcjonalnie rozłożył się w naczyniu.
- Jako pierwsze, postanowiłem podsmażyć czerwoną cebulę i papryczkę chilli. Gdy delikatnie się zarumieniły, dodałem pozostałe warzywa i równomiernie ułożyłem je na woku. Grillowałem 5 minut pod zamknięta przykrywą, od czasu do czasu mieszając.
- Kolejnym krokiem było dodanie aromatycznego curry. Na środek naczynia wycisnąłem niewielką ilość pasty i połączyłem ją z mleczkiem kokosowym. Idealnie pikantny sos doskonale współgrał się z podsmażonymi warzywami.
- Aby zbalansować smak curry, dodałem odrobinę sosu rybnego i brązowego cukru. Na koniec, do woka wsypałem ugotowany wcześniej ryż jaśminowy i wszystko razem wymieszałem. 3 minuty na grillu wystarczyły, aby danie można było podawać gościom.