Grill360 Grille - porady, artykuły, recenzje 5 największych grillowych błędów

5 największych grillowych błędów

decofire
0 309
5 największych grillowych błędów

Zaprosiłeś znajomych na weekend? Planujesz grilla i nie chcesz zaliczyć wtopy? Poznaj pięć największych grillowych błędów, które często utrudniają udane biesiadowanie. Jeśli ich nie popełnisz – dobra zabawa gwarantowana!

Zbyt mały żar lub żywy ogień

Często zamiast czekać, aż ogień się dostatecznie rozpali kładziemy jedzenie na ruszt. W wyniku tego potrawy są półsurowe. Mięso na grilla wrzucamy dopiero, kiedy brykiet lub węgiel jest pokryty charakterystycznym szarym nalotem. Ogień aż skwierczy? Niedobrze! Podczas przypalania potraw wytwarzają się niekorzystne dla zdrowia substancje. Lepiej ich unikaj!

Pamiętaj!

Rozpal grill 10-15 minut przed przyjściem gości i pozostaw pod przykryciem. W tym czasie żar rozejdzie się równomiernie po grillu, a węgiel czy brykiet pokryje nalotem. Po takim czasie możesz swobodnie wrzucić mięso na grilla. Jeśli zrobisz to wcześniej stek czy inne mięso będzie smażyło się dłużej, co może sprawić, że w środku będzie surowe i zimne, a z zewnątrz osmolone.

To Cię zainteresuje: Jak rozpalić grilla? [PORADNIK KROK PO KROKU]

Nieodpowiednie miejsce

Ważne jest nie tylko to, co położymy na ruszcie, ale również to – gdzie umieścimy grilla. Jeżeli biesiadowanie odbywa się na podwórku, ustaw sprzęt tak, aby dym nie smagał gości. W jego najbliższej okolicy nie mogą znajdować się materiały łatwopalne. Natomiast, jeśli grillujesz poza domem – wybierz miejsce, które pozwoli Wam wygodnie usiąść i będzie bezpieczne. Zwróć uwagę na wysoką trawę i drzewa, iskra z rusztu może doprowadzić do pożaru.

Za dużo i za słabo

Jesteś głodny i nie chcesz długo czekać, więc na grilla wkładasz pokaźną liczbę mięsa? Utykasz jeszcze kilka warzyw i… masz problem! Grillowanie dużej ilości produktów może sprawić, że zapach jednych dań przejdzie na inne (kurczak nie powinien być grillowany z aromatycznymi rybami, bo traci smak). Poza tym wciskanie mięsa na brzeg rusztu sprawia, że jest ono niedosmażone. Uwierz nam – czasem lepiej poczekać.

Grill

Brak przygotowania

Przed spotkaniem ze znajomymi warto poświęcić chwilę na wykonanie marynaty do mięs. To ona sprawi, że dania z grilla będą smaczniejsze, a dodatkowo wykonana kilka godzin wcześniej zmiękczy tkankę i spowoduje, że nawet twardsze partie zrobią się kruche i smaczne.

Sprawdź też: Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy

Prawdziwą grillową zmorą są szaszłyki. Większość z nas nie pamięta o tym, aby przed nałożeniem mięsa na patyki, namoczyć je około 30 sekund w wodzie. Dzięki temu są one mniej podatne na spalenie, a jedzenie jest smaczniejsze. Pamiętaj też, żeby do przygotowania szaszłyków wybierać mięsa, które pieką się w podobnym tempie, co warzywa. Jeśli na patyk nabijesz kurczaka, boczek i karkówkę – każde z nich będzie smażyć się w innym tempie, a dodatkowo wpłyną na smak pozostałych elementów szaszłyka.

Pamiętaj!

Najbardziej optymalną temperaturą do grillowania jest temperatura pokojowa. Nie wrzucaj na ruszt mięsa prosto z lodówki lub zamrożonego.

Nieprzestrzeganie zasad higieny

Każde mięso, nawet, jeśli pochodzi od sprawdzonego sprzedawcy należy obmyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Częstym błędem jest używanie jednych szczypiec do wszystkich rodzajów potraw. Jeśli nie masz dodatkowych akcesoriów – przepłukuj sztućce czystą wodą.

Pamiętaj, że jako gospodarz powinieneś myć ręce za każdym razem, gdy dotykasz potraw na ruszcie. Umycie dłoni pozwoli na zachowanie naturalnego smaku i zapachu wszystkich dań z grilla.

Szukasz porad na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY