Jesienią, kiedy za oknem plucha, organizm jest bardziej podatny na infekcje. Jak się przed nimi ochronić? Czasem wystarczy odpowiednio zbilansować dietę i wzbogacić ją o porcję świeżych warzyw i owoców, bogatych w witaminy i minerały. Kiedy wirusy już zaatakują, zamiast od razu biec do apteki, warto sięgnąć po domowy antybiotyk na przeziębienie. Znajdziesz je… w swojej kuchni!

Domowy antybiotyk: cebula

Wśród domowych sposobów na przeziębienie króluje cebula. Zawiera ona allicynę, która niszczy bakterie. Sprawdzi się w infekcjach górnych dróg oddechowych, chorobach oskrzeli, kaszlu czy gorączce. Cebula to nie tylko doskonały sposób na przeziębienie. Zapobiega ona również miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także zmniejsza ciśnienie i ryzyko zawału serca. Koniecznie dodaj cebulę do grillowanych potraw!

Naturalne antybiotyki: czosnek

Czosnek podobnie, jak cebula zawiera allicynę, która niszczy paciorkowce, gronkowce i bakterie E.coli. Jest świetnym naturalnym antybiotykiem na przeziębienie i grypę. Pomoże również przy zatruciach pokarmowych, a jego regularne spożywanie obniży ciśnienie krwi i ochroni przed nowotworami. Domowy antybiotyk, taki jak czosnek działa korzystnie także jako prewencja przed udarem czy zawałem, czosnek zmniejsza zmiany miażdżycowe i dba o nasze serce.

To Cię zainteresuje: Superfoods – super żywność. Czym jest konkretnie?

Czosnek na przeziębienie

Chrzan na przeziębienie

Korzeń chrzanu to kolejny naturalny sposób na przeziębienie. Wykazuje on działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Najczęściej stosowany jest przy infekcjach dróg oddechowych i zapaleniu oskrzeli. Wzmacnia także odporność organizmu, niszczy wolne rodniki i wspomaga leczenie anemii. Najlepiej zadziała, jeśli surowy korzeń dodasz do ulubionych potraw.

Naturalne antybiotyki: imbir

Imbir jako naturalny antybiotyk jest najczęściej stosowany przy leczeniu grypy żołądkowej. Skutecznie zwalczy salmonellę, czy inne zatrucia pokarmowe. Doskonale radzi sobie również z przeziębieniem. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Działa również rozgrzewająco  – w sam raz na jesienne wieczory.

Imbir na przeziębienie

Domowy antybiotyk: miód

Miód to jeden z najstarszych i najpopularniejszych sposobów na przeziębienie. Najlepiej sprawdza się ten spadziowy, pochodzący z drzew iglastych, lipy lub gryki.  Ma on działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodaj go razem z imbirem do herbaty!

Przeczytaj też: Przepis na „Niezły bigos” z grilla

Domowy antybiotyk: kapusta

To niedoceniane warzywo jest jednym ze sprawdzonych sposobów na jesienne przeziębienie. Ma działanie antybakteryjne i posiada dużo witaminy C, dzięki czemu skutecznie walczy z infekcją. Kapusta kiszona to również naturalny probiotyk, który dba o prawidłowe działanie układu pokarmowego.

Domowe antybiotyki: żurawina

Małe czerwone owoce żurawiny świetnie sprawdzają się w roli naturalnego antybiotyku na przeziębienie. Działają grzybobójczo i uniemożliwiają rozwój bakterii. Żurawina najczęściej stosowana jest wspomagająco przy leczeniu infekcji układu moczowego, ponieważ wypłukuje bakterie zalegające w drogach moczowych.

Naturalne antybiotyki na przeziębienie mają bardzo podobne właściwości do leków z apteki. Skutecznie niszczą bakterie i wirusy, a przy tym nie mają skutków ubocznych i nie zagrażają dobrym bakteriom. Zanim kupisz specyfik z apteki, spróbuj zwalczyć infekcje domowymi sposobami na przeziębienie. To naprawdę działa!

Żurawina na przeziębienie

Szukasz więcej kulinarnych porad? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!