Żadne grillowanie nie odbyłoby się bez grilla. Dziś dostępne są zarówno jednorazowe “grille”, te wielokrotnego użytku, jak i bardziej zaawansowane, które sprawdzają się nie tyle podczas wypadów, co przy grillowaniu w ogrodzie. Jednak przy korzystaniu z każdego z nich przydają się dodatkowe akcesoria, ułatwiające przygotowywanie posiłku.

Większość grilli potrzebuje węgla i rozpałki, aby móc skorzystać z takiej metody przygotowywania jedzenia. O tym, czy bardziej odpowiedni będzie węgiel drzewny, czy brykiet pisaliśmy już wcześniej. Są jednak dostępne przyrządy, które pomogą już w fazie pieczenia mięsa i ryb.

Akcesoria do grillowania – Dodatkowy rybny ruszt

W ostatnim czasie jedzenie ryb w znacznych ilościach stało się wręcz modą. Nic jednak dziwnego, bo oprócz smaku, jakim możemy się rozkoszować przy takim posiłku, dostarczamy jednocześnie organizmowi dużo witamin i potrzebnych związków. Z myślą o smakoszach takiego delikatniejszego rodzaju mięsa producenci grilli i akcesoriów stworzyli specjalny rusz o odpowiednim, opływowym kształcie, aby filet rybny opiec równomiernie na całej powierzchni płata.

Akcesoria do grillowania

Akcesoria do grillowania – (Nie)zwykły pędzelek do smarowania

To dosyć znany i wykorzystywany w wielu domach przyrząd. Pędzelek posłuży, gdy chcemy posmarować ułożone już na ruszcie produkty przyprawami lub sosami. Te podkreślą bowiem smak kurczaka, karkówki, a nawet kiełbasy. Ciągłe wystawianie akcesorium na działanie żaru wydobywającego się z grilla może stopić pędzel, jeśli nie będzie od wykonany z odpowiednich tworzyw. Pędzle powinny mieć zatem stalową, żaroodporną rączkę oraz wytrzymałą na działanie wysokich temperatur silikonową końcówkę. Giętki materiał ułatwi rozprowadzanie roztworu po potrawie, a po grillowaniu ułatwi czyszczenie.

jak-przygotowac-sie-do-grillowania-5

Akcesoria do grillowania – Szczypce do grilla

Kiełbaski czy kawał mięcha bez problemu można odwrócić na drugą stronę lub ściągnąć z rusztu za pomocą widelca, dwóch widelców albo widelca i noża. Nie zawsze jednak jest to wygodne rozwiązanie, tym bardziej, że metalowe sztućce szybko się nagrzewają. Chwytanie potraw będzie dużo łatwiejsze, jeśli skorzystamy ze szczypców. Charakteryzują się dużo większą chwytnością i wygodą trzymania. Możemy być wówczas pewni, że żaden smakowity kawałek mięsa nie upadnie na ziemię czy do paleniska z węglem.

Akcesoria do grillowania

Poza tymi przyrządami ułatwiającymi grillowanie warto pomyśleć o rękawicach czy też dmuchawie, za pomocą której łatwiej i szybciej rozżarzymy węgielki i oszczędzimy swoje płuca. Przyda nam się również termometr, który wbity w duży kawał schabu czy innego rodzaju mięsa pozwoli stwierdzić, że mięso jest już w całości upieczone i gotowe do spożycia. Skoro można ułatwić sobie grillowanie to dlaczego z tego nie skorzystać?

jAkcesoria do grillowania