Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Alkohole i inne napoje do potraw z grilla

Alkohole i inne napoje do potraw z grilla

Alkohole i inne napoje do potraw z grilla

Planując grilla, skupiamy się przede wszystkim na przekąskach i daniach głównych, które wrzucimy na ruszt. Tymczasem nie mniejsze znaczenie ma to, co do tych potraw pijemy. Nie każdy napój jest odpowiedni do każdego rodzaju posiłku, dlatego dziś prezentujemy najlepsze zestawienia na popołudnie przy grillu. Jakie alkohole do potraw z grilla będą najlepsze?

Na co dzień nie przywiązujemy dużej wagi do napojów spożywanych wraz z posiłkami. To błąd! Niektóre płyny zamiast stanowić dopełnienie dań głównych i podkreślać ich smak, zabijają go. Takie niechlubne właściwości mają niestety uwielbiane przez wszystkich (szczególnie przez dzieci) napoje, jak na przykład coca-cola czy słodzone soki. Podawanie ich do posiłku stłumi smak potrawy i zabierze radość z delektowania się grillowanym jedzeniem. Oprócz unikania słodzonych napojów trzeba wiedzieć, jakie inne trunku najlepiej będą łączyły się z grillowanymi potrawami.

Alkohole do potraw z grilla

Gdy słyszymy słowo grill, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to piwo. Polacy na popołudnie przy grillu najczęściej wybierają właśnie ten popularny chmielowy napój. Owszem, nie będzie on działał negatywnie na nasze kubki smakowe, jednak najbardziej odpowiedni będzie do pieczonej na grillu kiełbasy oraz boczku.

Grillowane ryby, jak zresztą te przyrządzane również w inny sposób, dobrze skomponują się z białym wytrawnym winem. To ono bowiem sprawi, że delikatne mięso ryb stanie się bardziej wyraziste. Białe wino sprawdzi się równie dobrze w połączeniu z przekąskami i większością drobiowych potraw. Gęsina jednak i mięso z kaczki lepiej popijać wytrawnym winem czerwonym. Oprócz walorów smakowych poprawi ono również trawienie. Ten rodzaj wina pasuje także do mięsa czerwonego i pieczonych na grillu serów.

Jeśli zamierzamy przygotować na ruszcie również deser, np. pieczone owoce, które później podamy z lodami, dobrze jest mieć w szafce słodkie wino. Banany i pieczone truskawki stworzą idealne połączenie z tym właśnie trunkiem.

Ponieważ grillowanie zakłada przygotowanie ciepłych posiłków, podczas wieczorów w ogródku całkowicie rezygnujemy z wódki. Ta bowiem najlepiej pasuje do zimnych elementów menu.

Poza alkoholem możemy oczywiście podać również świeżo wyciskane i niedosładzane soki, kompot lub herbatę, które pasują właściwie do każdego dania.

Alkohole do potraw z grilla

GD Star Rating
loading...
Alkohole i inne napoje do potraw z grilla, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Najzdrowsze rodzaje sera [PORADNIK]

decofire
0 57