Na smak mięsa i innych potraw przygotowywanych na grillu wpływa wiele czynników. Z możliwości wykorzystania niektórych z nich pewnie w ogóle nie zdawaliśmy sobie sprawy. Teraz przygotujemy jeszcze smaczniejszy obiad lub kolację, a ich zapach skusi nawet niejadków. Poznaj najlepsze sposoby na aromatyzowanie mięsa.

Aromatyzowanie mięsa – najlepsze sposoby

Jedzenie to nie tylko smak, ale również aromat poszczególnych składników. Zwykle to, co najważniejsze w potrawach, najczęściej mięsnych, wydobywamy i podkreślamy za pomocą przypraw. Drób lub wieprzowinę można doprawić tuż przed umieszczeniem ich na ruszcie. Jednak dużo lepszy efekt daje wcześniejsze zamarynowanie porcji mięsa. Wystarczy już kilka składników (oregano, pieprz kajeński, nieco kminu oraz inne, dobierane wedle naszych upodobań smakowych przypraw) połączonych z oliwą. Do marynaty można też dodać nieco sosu sojowego. W tak przygotowanej marynacie mięso powinno moczyć się kilka godzin, a nawet całą noc. Czas ten pozwoli marynacie przeniknąć do zanurzonego w niej mięsa i podkreślić jego smak.

Aromatyzowanie mięsa

Aromatyzowanie mięsa za pomocą marynaty

Zasadą marynowania, a zarazem aromatyzowania mięsa, jest to, aby mięso skruszało. Ponieważ chcemy otrzymać kawałki, które podczas grillowania staną się miękkie i soczyste, musimy je odpowiednio przygotować. Marynując mięso, nadajemy mu całkowicie nowy smak i aromat. Warto podkreślić, że np. karkówka doskonale czuje się w towarzystwie słodkiego smaku, dlatego warto dodawać do marynat miód. Solanka, czyli roztwór wody i soli zmieszane w odpowiednich proporcjach, nadają dodatkowy smak i zwiększają kruchość mięsa. W kuchni polskiej solanka jest także stosowana w celu przedłużenia trwałości mięsa, dzięki wysokiej zawartości soli. Przygotowując roztwór, powinniśmy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soli, tak, żeby mięso nadal dobrze smakowało.

Sprawdź także: Jak marynować karkówkę? 3 przepisy na marynatę do karkówki

Sprawdź także: Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Inne sposoby aromatyzowania mięsa

Innym sposobem na wypełnienie kawałków mięsa aromatyczną marynatą i nadanie mu soczystości jest wstrzyknięcie jej do mięsa za pomocą specjalnej strzykawki. Dzięki takiemu zabiegowi mięso będzie aromatyczne nie tylko od zewnątrz, ale także w środku.

Mięso nabiera smaku także dzięki temu, co znajduje się w komorze na węgiel. Dlatego też, oprócz drewna, na którym przygotowujemy grillowane dania, warto umieścić drewniane wiórki z różnego rodzaju drzew. Dzięki nim nasz grill będzie jednocześnie pełnił funkcję wędzarni. Pod wpływem temperatury zapach wydobywający się z kawałków drewna przeniknie do naszej potrawy.

Powszechnie wiadomo, że produkty umieszczane na grillu nabierają smaku już pod wpływem odpowiedniej temperatury. Jest to doskonały sposób na aromatyzowanie mięsa. Czasem warto po prostu uzbroić się w cierpliwość i potrzymać mięso na ruszcie nieco dłużej, jednak w niższej temperaturze i większej odległości od źródła ciepła.

Sprawdź także: Wędzenie na grillu – jak wędzić?