Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Aromatyzowanie mięsa – Porady Grill360

Aromatyzowanie mięsa – Porady Grill360

Aromatyzowanie mięsa – Porady Grill360

Na smak mięsa i innych potraw przygotowywanych na grillu wpływa wiele czynników. Z możliwości wykorzystania niektórych z nich pewnie w ogóle nie zdawaliśmy sobie sprawy. Teraz przygotujemy jeszcze smaczniejszy obiad lub kolację, a ich zapach skusi nawet niejadków. Poznaj najlepsze sposoby na aromatyzowanie mięsa.

Aromatyzowanie mięsa – Najlepsze sposoby

Jedzenie to nie tylko smak, ale również aromat poszczególnych składników. Zwykle to, co najważniejsze w potrawach, najczęściej mięsnych, wydobywamy i podkreślamy za pomocą przypraw. Drób lub wieprzowinę można doprawić tuż przed umieszczeniem ich na ruszcie, jednak dużo lepszy efekt daje wcześniejsze zamarynowanie porcji mięsa. Wystarczy już kilka składników (oregano, pieprz kajeński, nieco kminu oraz inne, dobierane wedle naszych upodobań smakowych przypraw) połączonych z oliwą. Do marynaty można też dodać nieco sosu sojowego. W tak przygotowanej marynacie mięso powinno moczyć się kilka godzin, a nawet całą noc. Czas ten pozwoli marynacie przeniknąć do zanurzonego w niej mięsa i podkreślić jego smak.

Innym sposobem na wypełnienie kawałków mięsa aromatyczną marynatą i nadanie mu soczystości jest wstrzyknięcie jej do mięsa za pomocą specjalnej strzykawki. Dzięki takiemu zabiegowi mięso będzie aromatyczne nie tylko od zewnątrz, ale także w środku.

Mięso nabiera smaku także dzięki temu, co znajduje się w komorze na węgiel. Dlatego też, oprócz drewna, na którym przygotowujemy grillowane dania, warto umieścić drewniane wiórki z różnego rodzaju drzew. Dzięki nim nasz grill będzie jednocześnie pełnił funkcję wędzarni. Pod wpływem temperatury zapach wydobywający się z kawałków drewna przeniknie do naszej potrawy.

Powszechnie wiadomo, że produkty umieszczane na grillu nabierają smaku już pod wpływem odpowiedniej temperatury. Jest to doskonały sposób na aromatyzowanie mięsa. Czasem warto po prostu uzbroić się w cierpliwość i potrzymać mięso na ruszcie nieco dłużej, jednak w niższej temperaturze i większej odległości od źródła ciepła.

Akcesoria:
wiórki whisky do wędzarni 

Aromatyzowanie mięsa

GD Star Rating
loading...
Aromatyzowanie mięsa - Porady Grill360, 5.0 out of 5 based on 4 ratings