Australijskie tosty z awokado i jajkiem
30 min 2 osoby <30 zł

Australijskie tosty z awokado i jajkiem

Każdy kto nas zna wie, że mamy absolutnego „fioła” na punkcie śniadań. Uwielbiamy kulturę śniadań, czyli rozpoczynanie dnia od pysznego i zdrowego posiłku. Mamy swoje klasyki, które często przyrządzamy: owsianki, jaglanki, placki na słodko, ale uwielbiamy też eksperymentować.

„Ostatnia podróż do Australii zainspirowała nas do przygotowania typowego dla tego kraju „AUSSIE breakfast”. Co wyróżnia to śniadanie? Przede wszystkim nastawienie na zdrowie, co nam się bardzo podoba. Zieleń zdecydowanie króluje na talerzach – chyba najczęściej wykorzystywanymi składnikami są: sałata, szpinak, awokado czy szparagi. Australijczykom ciężko byłoby się też obyć bez jaj, przyrządzanych w różny sposób.” Ewa i Natalia

Nasza nowa propozycja śniadaniowa opiera się na idei śniadania australijskiego, które ma być zdrowe, energetyczne i bazować na sezonowych składnikach. To grillowane tosty z awokado i jajkiem sadzonym, gorgonzolą i kiełkami. Sezon szparagowy w pełni, więc postanowiłyśmy wykorzystać to niskokaloryczne i pełne witamin warzywo. Danie zostało w całości przygotowane na grillu gazowym marki Broil King.

Tosty australijskie to nasz pierwszy i na pewno nie ostatni przepis na śniadanie z grilla. Razem z nadejściem sezonu letniego, będziemy serwować takie śniadania, które będą nie tylko zdrowe i smaczne, ale także banalnie proste.

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 2 jaja wiejskie lub z wolnego wybiegu
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 1 dojrzałe awokado
  •  ser gorgonzola – wedle uznania
  •  kiełki – wedle uznania
  • 2 ząbki czosnku
  •  świeżo mielony pieprz
  •  sól himalajska
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie australijskich tostów z grilla zaczynamy od umycia szparagów, odłamania twardych końcówek i wrzucenia ich do lekko osolonego wrzątku. Warzywa gotujemy ok. 2 minuty.
  2. Rozgrzewamy gazowy grill marki Broil King do 180 stopni. Kolejnym krokiem do przygotowania australijskich tostów z grilla jest odcedzenie szparagów na sitku i posmarowanie ich masłem (przyda się silikonowy pędzel marki Broil King).
  3. Wszystko przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W ten sposób przygotowane szparagi przekładamy na ruszt i grillujemy ok. 4 minuty z obu stron (ułatwią to szczypce do grilla marki Broil King).
  4. Na ruszcie układamy posmarowane czosnkiem kromki chleba. Grillujemy aż staną się chrupiące i delikatnie przyrumienione. Grill gazowy pozwala idealnie kontrolować temperaturę wewnątrz piekarnika dzięki wbudowanemu termometrowi w pokrywę .
  5. Do przyrządzenia jaj sadzonych używamy płyty stalowej marki Broil King. Dzięki niej jaja nie przywierają do płyty i szybko się grillują. Wystarczą 3 minuty i gotowe.
  6. Tosty australijskie już prawie gotowe. Zdejmujemy wszystkie składniki z grilla i układamy na kromce chleba w kolejności: pokrojone w plastry awokado, szparagi oraz jajko sadzone.
  7. Tosty z awokado i jajkiem posypujemy serem gorgonzola, dekorujemy kiełkami i przyprawiamy pieprzem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym 30 min 2 osoby Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym
Ciabatta z grillowanym rostbefem 30 min 2 osoby Ciabatta z grillowanym rostbefem
Ser z grilla w ziołach z grzanką chlebową 15 min 1 osoba Ser z grilla w ziołach z grzanką chlebową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *