Wydawać by się mogło, że barbecue a grill to synonimy. Tymczasem okazuję się, że są to dwie skrajne metody przygotowywania potraw na ruszcie. O ile słowo barbecue oznacza to samo, co grill, czyli pieczenie, opiekanie potraw, to występują między nimi istotne różnice.

Barbecue a grill – różnice

Grill czyli grillowanie to pieczenie na ruszcie potraw na otwartym ogniu, w sposób szybki, trwający zazwyczaj do 40 minut. Z kolei barbecue inaczej BBQ to bardziej skomplikowany proces przyrządzania potraw, który obywa się w nieco niższych temperaturach i trwa znacznie dłużej, bowiem mięso może być opiekane nawet i przez 10 godzin.

Grillowanie a barbecue

Czym jeszcze wyróżnia się barbecue? W ramach tej metody grillowania mięso przygotowujemy w zdecydowanie niższych temperaturach. Klasyczne grillowanie odbywa się zwykle w zakresie temperatur od minimum 180°C, natomiast podczas BBQ zazwyczaj nie przekraczamy 120°C. Dym jest najważniejszym elementem barbecue, nasuwa on nawet na myśl technikę wędzenia. Warto jednak podkreślić, że podczas wędzenia na gorąco termometr nie powinien wskazywać temperatury wyższej niż 60°C. Na zimno wędzi się w temperaturze poniżej denaturacji białek (ścinanie się) czyli 43°C. Podkreślamy więc, że BBQ to raczej pieczenie w dymie w spektrum 110°C – 120°C. Należy tu zaznaczyć, że w USA każdy stan ma swoje własne przyzwyczajenia w kwestii barbecue, dlatego trudno podać tutaj jednoznaczną definicję.

Sprawdź także: Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?

Jakie mięso na BBQ?

Do przyrządzenia potraw rodem z prawdziwego BBQ nadają się mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu. Przykładem mogą być żeberka, których tłuszcz wytapia się w powolnym procesie opiekania. Tego samego tłuszczu używa się do nawilżania mięsa, aby nie było ono zbyt suche. Do przygotowania dań metodą BBQ nadają się także duże kawałki mięs, np. mostek wołowy, ale również steki (sprawdź przepis na stek metodą BBQ).

Wady i zalety grilla elektrycznego

Sprawdź także: Jak zrobić stek metodą BBQ?

BBQ w Stanach Zjednoczonych

Tak naprawdę w wielu miejscach Stanów Zjednoczonych istnieją różne techniki BBQ. Każdy stan ma swój charakterystyczny przepis na regionalne barbecue. Od rodzaju mięsa, po specjalne sosy, marynaty i dodatki. W Stanach Zjednoczonych barbecue oznacza także przede wszystkim sposób spędzania czasu w gronie najbliższych, gdzie podawane są tradycyjne potrawy. Taką samą dewizę coraz częściej zyskuje grillowanie. Coraz więcej Polaków nie traktuje grillowania już tylko jako przygotowania potraw na ruszcie, ale przede wszystkim jako okazję do spędzenia czasu wspólnie z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi.

Grillowanie w Stanach

Dlatego na naszym portalu Grill360.pl poświęconemu grillowaniu propagujemy tę formę przygotowywania potraw. Do grillowania i BBQ potrzebny jest oczywiście odpowiedni grill ogrodowy, o tym możesz przeczytać w innych naszych artykułach.