Bazylia – królewska przyprawa

Bazylia – królewska przyprawa

Wielu miłośników potraw z grilla używa bazylii, aby wydobyć smak pieczonego mięsa lub warzyw i nadać im niepowtarzalnego aromatu. Niewiele osób jednak zastanawiało się nad historią i pochodzeniem ziół, które służą w przyrządzaniu chyba większości dań.

Nazwa bazylia pochodzi z języka łacińskiego, w którym oznaczała tyle, co królewski. Znana jest również jako ziele św. Józefa. W starożytności uważano, że osobą zbierającą te zioła powinien być sam król, który czyniłby to za pomocą złotego sierpa.

Bazylia –  historia

Bazylię zaczęto uprawiać w Azji. Kolebką tej przyprawy są Indie, ale roślina od dawna występuje również w Chinach i Mongolii. Jednak zanim zaczęto ją stosować w kuchni, służyła do tworzenia wieńców w starożytnym Egipcie. Pełniła również funkcje lecznicze. W Libii wierzono, że zapobiega powikłaniom ukąszeń węży i skorpionów. Europejczycy jej wniknięcie do potraw starego kontynentu zawdzięczają żołnierzom Aleksandra Wielkiego, którzy sprowadzili bazylię do Europy w IV w.p.n.e. W Polsce przyprawa zagościła dużo później. Zaczęto ją bowiem wykorzystywać dopiero w XVI w, kiedy to przywędrowała do naszego kraju z Włoch.

W sam raz do grilla

Dziś bazylia goszcząca na polskich stołach i w polskich potrawach, również grillowanych, pochodzi z jednego z krajów, w których rozwinęła się uprawa tych ziół. Sprowadza się ją z Węgier, Francji, Hiszpanii, a także z Indonezji, Maroko, Egiptu oraz Stanów Zjednoczonych.

Bazylia w obecnych czasach jest używana prawie w każdej potrawie. Sprawdza się zarówno w zupach i sosach, jak i sałatkach i potrawach mięsnych. Stanowi doskonały dodatek także do grillowanych warzyw.

Przykładowy przepis z bazylią w roli głównej:

roladki drobiowe z szybka i bazylią

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło