Grillowanie staje się w Polsce tradycją, która pozwala na spędzanie czasu w gronie przyjaciół i rodziny. Wspólne biesiadowanie przy ruszcie stało się stałą rozrywką w ogrodach, na balkonach, a także we wnętrzach domów. Jakie jest BBQ w polskim stylu?

Pieczenie mięsa na ruszcie to zwyczaj, który znany był już kulturom starożytnym. Do Polski rozrywka w formie grillowania przybyła z zachodu w latach 90. Zwyczaj ten zaczął być szczególnie popularny ze względu na to, że wiąże się on nie tylko z przyrządzaniem smacznych potraw, lecz również ze wspólną zabawą w przyjaznym gronie na łonie natury.

BBQ w polskim stylu

W polskich ogródkach od dawna królowała kiełbasa. Jej przyrządzenie nie wymaga specjalnych umiejętności. Zawsze smakuje podobnie. Coraz częściej jednak BBQ staje się okazją do wyrafinowanych popisów kulinarnych. Preferowane są najróżniejsze techniki przyrządzania karkówki, kaszanki, a także ziemniaków, zapiekanych na różne sposoby i zalewanych w rozmaitych marynatach np. z ziołowej mieszanki oleju. Polacy coraz częściej przygotowują wołowe steki oraz burgery z rusztu, filety z piersi kurczaka bądź marynowane udka.

Popularnością wśród potraw z rusztu cieszą się także faszerowana cukinia, pieczarki, smażona cebula, szparagi owiane szynką, szaszłyki mięsno-warzywne, czy też wykwintnie przyrządzone ryby i owoce morza.
Grille otwarte wciąż są najchętniej stosowane przez Polaków. Emitują one dużą ilość dymu i potrawy na nim znajdujące się przypalają a nie grillują. Wraz z rozwojem świadomości kulinarnej oraz prozdrowotnej, przyspieszeniem tempa życia, wzrasta wśród Polaków zainteresowanie grillami węglowymi zamkniętymi, jak również gazowymi i elektrycznymi Cieszą się one szczególną popularnością wśród młodszego pokolenia, co często związane jest z brakiem możliwości zagospodarowania przestrzeni w ogrodzie na urządzenie barbecue. Grill gazowy i elektryczny może być eksploatowany niezależnie od pory roku, np. na balkonie. Potrawy na nich przyrządzone dzięki cyrkulacji powietrza pod zamkniętą pokrywą, są bardziej soczyste i szybciej gotowe do spożycia.

Biesiadowanie przy grillu staje się w Polsce egalitarnym zjawiskiem socjologicznym. Popularność tej formy rozrywki wiąże się z niewielkimi kosztami, które jednak pozwalają na rozmaite popisy kulinarne. Polacy grillują z okazji urodzin, imienin, weekendowego spotkania w gronie przyjaciół, a także bez okazji, zarówno w ciepłe, jak i zimniejsze dni.

BBQ w polskim stylu