Choć BBQ kojarzy nam się z letnimi wieczorami, spędzanymi w gronie rodziny i znajomych, to sezon na grillowanie nie musi się kończyć wraz z przyjściem jesieni! Pomimo że za oknem zimno, deszczowo lub pada śnieg, możemy wykorzystać kilka możliwości, które pozwolą nam cieszyć się przyjemnością jedzenia przyrządzonych na ruszcie pokarmów. BBQ zimą to idealny sposób, by spędzić czas z bliskimi! Przeczytaj nasz wpis oraz poznaj wskazówki, w jaki sposób grillować jesienią i zimą!

BBQ zimą – praktyczne porady

Znajdź odpowiednie miejsce do grillowania

Podczas jesiennych i zimowych wieczorów możemy urządzić sobie kulinarną ucztę, korzystając z grilla elektrycznego, bądź gazowego ustawionego na balkonie lub w ogrodzie. Dobrą praktyką jest wybieranie miejsca z zadaszeniem – zwiększa ono komfort przyrządzania potraw, zwłaszcza podczas opadu śniegu, czy deszczu. Ważną kwestią jest podłoże, na którym będzie stał sprzęt. Jeśli zdecydujemy się na garden party w nietypowych warunkach, warto pamiętać o wypoziomowaniu oraz stabilnym ustawieniu grilla. Zabiegi te pomagają utrzymać optymalną temperaturę na ruszcie oraz zapobiegają przewróceniu urządzenia. Bardzo częstym problemem podczas grillowania jesienią i zimą jest także wiatr. Nie tylko powoduje obniżenie temperatury na ruszcie, ale także zagraża stabilności sprzętu. Warto wybierać miejsca osłonięte przed jego działaniem, które zapewnią większy komfort i bezpieczeństwo podczas przyrządzania Twoich dań. Pamiętaj jednak, by nigdy nie grillować w zamkniętych pomieszczeniach.

Ludzie grillujący mięso w zimie

Wybierz grilla z pokrywą

Jednym ze sposobów na korzystanie z grilla w czasie niekorzystnej pogody, jest zastosowanie odpowiedniej pokrywy. Pozwala ona na wykorzystanie zasady odbicia temperatury. Grill z przykryciem działa analogicznie do pieca konwekcyjnego. Wirujące w środku powietrze umożliwia równomiernie opiekanie potraw oraz utrzymanie stałej, optymalnej  temperatury. Nie musimy się przejmować także tym, że nieobracane potrawy pod pokrywą będą gorzej upieczone. Termoobieg, który tworzy się pod przykryciem, sprawia, że potrawy stają się aromatyczne i chrupiące. Zimna aura, która otacza urządzenie, nie wpływa na procesy przebiegające pod szczelnym zamknięciem. Grillując w deszczowe dni, warto ograniczyć do minimum otwieranie pokrywy. Za każdym razem wpływa to na spadek temperatury w urządzeniu. Dobrym rozwiązaniem jest również zainstalowanie w grillu termometru. Pozwoli on kontrolować temperaturę i w odpowiednim momencie zdjąć jedzenie z rusztu.

Rozgrzej urządzenie

Rozgrzanie grilla podczas BBQ zimą jest z oczywistych względów trudniejsze, niż w przypadku grillowania w sezonie letnim. Jednak absolutnie nie musisz przez to rezygnować z pysznych potraw! Warto na samym początku ustawić temperaturę 370-430 stopni Celsjusza przy zamkniętej pokrywie, która umożliwi Ci szybsze rozgrzanie rusztu. Dobrze jest sugerować się temperaturą wskazywaną na termometrze wbudowanym w pokrywy wielu grilli lub dokupić własny. Pozwoli Ci to wybrać idealny moment na położenie potraw na ruszcie. Musisz przygotować się na fakt, że nie tylko rozgrzewanie grilla zimą trwa dłużej. Jeśli chcesz mieć soczyście i prawidłowo przyrządzone mięsa oraz inne przysmaki z grilla musisz wykazać się cierpliwością. Staraj się jak najrzadziej podnosić pokrywę grilla, ze względu na fakt, że powoduje to utratę temperatury i za każdym razem wydłuża czas grillowania nawet o 5-7 minut.

bbq zimą

BBQ zimą – najlepsze grille

Grillowanie jest świetną okazją do spotkań towarzyskich. Wspólne ogrzewanie się przy grillu w zimowe wieczory tworzy unikalną atmosferę. Dzięki niej nawet najbardziej ponury dzień staje się wypełniony śmiechem i długimi rozmowami z bliskimi! Jest to także doskonały sposób, by urozmaicić imprezy i przyjęcia pysznymi przysmakami, które będą przypominać o wakacyjnym klimacie nawet w grudniu! Warto sięgnąć po solidne i praktyczne grille, które idealnie sprawdzą się podczas BBQ zimą i nie tylko!

Grill gazowy Broil King Baron S 490

To nowoczesny i niezawodny sprzęt, który dzięki zastosowanym technologiom uczyni Twoje BBQ jeszcze przyjemniejszym! Solidny piekarnik Therma-Cast zapewnia równomierne rozprowadzanie temperatury na całej powierzchni rusztu. Wykonana ze stali szlachetnej pokrywa idealnie izoluje ciepło grillowanych dań, byś mógł cieszyć się ich doskonałym smakiem także zimą, a wbudowany w nią stylowy termometr Deluxe pozwoli Ci stale monitorować temperaturę wewnątrz piekarnika i uniknąć przypalenia bądź niedopieczenia potraw.

Grill węglowy Weber Master-Touch Premium SE E-5775

To niezawodny sprzęt, który umożliwi Ci wygodne oraz proste grillowanie także jesienią i zimą! Dzięki powleczonym emalią porcelanową misie i pokrywie urządzenie skutecznie izoluje ciepło nawet w niesprzyjających warunkach, a także jest odporne na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Wbudowany w pokrywę precyzyjny termometr pozwoli Ci na bieżąco kontrolować temperaturę podczas przyrządzania dań. Dzięki systemowi GBS możesz bez problemu zgrillować wszelakiego rodzaju mięsa, drobno posiekane warzywa i owoce morza, a nawet desery!

Grill węglowy LotusGrill Standard fioletowy

Grillowanie bez dymu? To możliwe! LotusGrill to kompaktowe urządzenie, dzięki któremu możesz grillować na tarasie, w ogrodzie, a nawet na balkonie! Świetnie sprawdzi się także do przyrządzania dań zimą, kiedy nie mamy czasu ani ochoty wynosić dużego sprzętu na zewnątrz. Grill jest intuicyjny oraz bezpieczny w obsłudze i rozpalisz go w zaledwie kilka minut!

Przeczytaj także: Niemieckie grille Enders – poznaj ich technologię