Grill360 Przepisy Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Kiełbasa z grilla to w naszym kraju klasyka. Można przygotować na ruszcie wiele potraw, jednak grillowanie bez kiełbasy traci swój urok. Najczęściej sięgamy po tradycyjną śląską, zapominając, że można urozmaicić tą kulinarną monotonię. Dziś kilka słów o białej kiełbasie.

Niedoceniana dziś biała kiełbasa może być przysmakiem w takim samym stopniu, jak kiełbasa tradycyjna. Grunt to właściwe jej przygotowanie. A sposobów na to jest wiele.

Biała kiełbasa z grilla na słono

Ponieważ biała kiełbasa ma ścisły związek z kuchnią niemiecką, nie może zabraknąć jej bawarskiej wersji w piwnej marynacie. Ponacinane z dwóch stron kiełbaski wystarczy na 2-3 godziny zanurzyć w marynacie z piwa, czosnku i słodkiej papryki. W tym czasie charakterystyczny smak czosnku i piwny aromat zostaną wchłonięte przez kiełbasę, a krótkie, bo około 30-minutowe grillowanie podkreśli smak samego mięsa, jak i przypraw.

Tak przygotowaną białą kiełbasę z powodzeniem można podawać w połączeniu z dipem czosnkowym. Jego wykonanie jest banalnie proste i można to zrobić w trakcie pieczenia kiełbasek. Wystarczy połączyć ze sobą łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, a do środka wsypać drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek w ilości zależnej od naszych preferencji. Niezbędne okaże się tu również suszone oregano, które doskonale pasuje do czosnkowego dipu.

Biała kiełbasa z grilla na ostro

Ostrość białej kiełbasie warto nadać dzięki glazurze. Wymieszać należy pikantny keczup z niewielką ilością pieprzu kajeńskiego, płynnego miodu i oleju oraz doprawić solą i pieprzem. Sosem smarujemy kiełbasę z każdej strony i umieszczamy ją na ruszcie.

Zanim kiełbaski się upieką warto przygotować sos dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw. Sos chrzanowy powinien spełnić ich oczekiwania i zadowolić kubki smakowe. Starty chrzan mieszamy ze śmietaną kremówką, ugotowanym i rozdrobnionym żółtkiem oraz sokiem z cytryny i cukrem. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Biała kiełbasa z grilla na słodko

Tutaj dominującą rolę będzie pełnił miód wymieszany z musztardą. To nim wysmarujemy ponacinaną wcześniej kiełbasę przed ułożeniem na ruszcie, a także w trakcie pieczenia, aby smak był jeszcze bardziej intensywny. Delikatna słodycz podkreśli smak białej kiełbasy.

Akcesoria:

nóż szefa 

szczypce

dwustronny, żeliwny ruszt 

 

Biała kiełbasa z grilla

GD Star Rating
loading...
Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Sałatka z grillowanych warzyw [PRZEPIS]

decofire
0 20
Makaron z krewetkami [PRZEPIS]

decofire
0 14