Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar
30 min 2 osoby <30 zł Wideo

Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar

Niezaprzeczalny faworyt podczas grillowych imprez znów zagościł na moim talerzu.

„Polecam eksperymentować i łączyć smaki. Burgery można dowolnie modyfikować, tworzyć własne kompozycje składników w postaci świeżych warzyw, mięs i aromatycznych przypraw. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was do skorzystania z mojego przepisu i życzyć smacznego!” Michał Dobosz

Postanowiłem przygotować kolejną odsłonę burgerów. Tym razem, chcąc nadać daniu wyrazistości, zdecydowałem się na drobną korektę podstawowych składników.

Alternatywą dla klasycznej zielonej sałaty okazało się połączenie ogórków konserwowych i musztardy francuskiej. Natomiast tradycyjne bułki zastąpił lekki chlebek żytni.

Niewątpliwą zaletą dania jest czas przygotowania i gwarancja smaku.

Fast food już dawno przestał kojarzyć się z niezdrowym jedzeniem.

Składniki

  •  zmielone mięso wołowe
  •  ser cheddar
  •  ogórki konserwowe
  •  musztarda francuska
  •  sos barbecue
  •  chlebek żytni

Przygotowanie:

  1. Krojone ogórki konserwowe połączyłem z aromatyczną francuską musztardą. Dla podkręcenia smaku dodałem świeży zmielony pieprz. Dzięki temu sałatka nabrała lekko pikantnego tonu i stała się charakterystycznym dodatkiem do tradycyjnych burgerów.
  2. Następnie, ze zmielonej wołowiny uformowałem średniej wielkości burgery, pamiętając o delikatnym wgłębieniu pośrodku mięsa. Do przygotowania dania polecam antrykot lub rostbef wołowy, ze względu na odpowiednią zawartość tłuszczu.
  3. Kiedy grill osiągnął odpowiednią temperaturę, ułożyłem na strefie pośredniej rusztu przekrojony chlebek żytni, z kolei na strefie bezpośredniej umieściłem mięso. Oba składniki grillowałem 3 minuty z każdej strony.
  4. Usmażone burgery przyprószyłem do smaku solą i pieprzem, na wierzch położyłem plastry sera cheddar, aby pod wpływem ciepła lekko się roztopiły.
  5. Cheddar to wyjątkowa odmiana, która wraz z dojrzewaniem nabiera ostrzejszego smaku. Jest idealnym akcentem dla soczystego mięsa i orzeźwiającego sosu.
  6. Na spodzie idealnie zgrillowanego pieczywa znalazła się wcześniej przygotowana sałatka z ogórków konserwowych i musztardy francuskiej, a na górze odrobina ulubionego sosu barbecue.
  7. Sos możecie przygotować sami bądź wybrać ten ze sklepu.
  8. Gdy całość odpowiednio się podgrzała, przełożyłem mięso na chlebek i ustabilizowałem burgery przy pomocy długich patyczków.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Stek z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek z grilla
Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla