Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym

Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym

Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym

 Burgery wołowe to niezaprzeczalny faworyt podczas każdego grill party. Szybkie, smaczne i sycące. Danie można podawać na wiele sposobów i modyfikować według własnej inwencji. Ja postanowiłem zastąpić klasyczne składniki świeżymi akcentami w postaci mięty, fety i szpinaku. 

Burgery wołowe – przygotowanie

 Zacząłem od przygotowania sosu majonezowo – miętowego.

Do majonezu dodałem posiekane, świeże liście mięty i utarty kmin rzymski, przyprawiłem niewielką ilością soli i pieprzu. Sos wymieszałem i odstawiłem w chłodne miejsce.

Miejsce sałaty zastąpiłem kompozycją świeżych liści szpinaku i czerwonej cebuli. Szpinak starannie opłukałem, cebulę pokroiłem w pióra. Całość skropiłem odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Na burgery przeznaczyłem najlepszej jakości mięso wołowe, które uformowałem w średniej wielkości burgery. Przed grillowaniem, natarłem je cienką warstwą oleju.

Burgery wołowe Michał Dobosz Przepisy Grill360

Przygotowałem pieczywo i w tym samym czasie położyłem oba składniki na ruszcie. Bułki ułożyłem na strefie pośredniej grilla, gdzie palniki nie były odkręcone i panowała niższa temperatura. Mięso smażyłem na strefie bezpośredniej, pamiętając o odpowiednim czasie, tj. 2-3 minuty na każdą ze stron. Gdy burgery zaczęły same odchodzić od rusztu, mogłem je odwrócić.

Szczypta soli i pieprz to jedyne przyprawy jakich użyłem.

Kolejno, mięso oprószyłem świeżym serem feta, a grillujące się bułki nasmarowałem wcześniej przygotowanym sosem miętowo – majonezowym i pozwoliłem całości podgrzać się.

Po chwili, na przyrumienionym pieczywie ułożyłem zieleninę, a następnie, gotowe już burgery. Danie ustabilizowałem długimi patyczkami. 

Burgery wołowe – Składniki, których użyłem:

Sos majonezowo – miętowy:

  • majonez
  • świeże liście mięty
  • świeży kmin rzymski
  • sól
  • pieprz

Burgery:

  • świeże mięso wołowe (np. antrykot, karkówka)
  • bułki grahamki
  • sól
  • pieprz
  • ser feta
  • świeże liście szpinaku
  • cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Czas przygotowania:
15 minut

Czas grillowania:
15 minut

Liczba osób – porcji:
2 os.

Akcesoria:
prasa do burgerów Weber 

Grillowany Burger Wołowy z sosem majonezowo miętowym z kminem żymskim i serem feta - Grillowanie Michał Dobosz Grill360

 

Autor przepisu: Michał Dobosz

 

autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym, 5.0 out of 5 based on 5 ratings