Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber
90 min 4 osoby <60 zł

Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber

Przedstawiamy pomysł na pyszne danie z grilla. Tym razem tradycyjne pikantne Chili Con Carne. Idealnie na obiad lub kolację. W przepisie został wykorzystany specjalny kociołek żeliwny ( Dutch Oven ), który idealnie nadaje się do przyrządzania tego typu dań.

Składniki

  •  
  • 200 g białej fasoli
  • 1 kg łopatki wołowej
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 6 szarlotek
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  •  olej
  • ½ butelki czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki stołowe słodkiej papryki
  • 2 łyżki stołowe kminu rzymskiego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 500 ml wody
  •  sól
  •  pieprz
  •  cukier
  •  śmietana do podania

Przygotowanie:

W kuchni:

  1. Namocz fasolę na noc. Odlej wodę i opłucz ziarna kilka razy. Pokrój mięso w kostkę.
  2. Umyj papryczki, obierz szalotkę, czosnek, marchew i wszystko pokrój w kostkę.

Na grillu:

  1. Rozgrzej grilla do 200 stopni. Umieść Duch Oven pośrodku rusztu i rozgrzewaj przez 10 minut.
  2. Wlej trochę oleju i podsmaż warzywa.
  3. Opal mięso ze wszystkich stron.
  4. Wlej wino i podgotuj przez 15 minut pod przykrywką.
  5. Dodaj liście laurowe, przyprawy, pomidory i wodę.
  6. Przykryj i zostaw na godzinę.
  7. Spróbuj i dopraw wedle uznania. Podawaj ze śmietaną.

Zobacz również:

Nowy Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego 30 min 4 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla