Papryka Chili – smaczne i zdrowe
Smakosze pikantnych potraw z pewnością do grillowanych kiełbasek czy kurczaka dodają chili. Ten czerwony proszek urozmaica bowiem smak każdej potrawy i nadaje jej wyjątkowego charakteru. Funkcja tej przyprawy nie jest jednak ograniczona tylko do zaostrzania smaku posiłków. Posiada bowiem również właściwości lecznicze, o których warto dowiedzieć się nieco więcej.
Korzenie przyprawy
Pikantna przyprawa wywodzi się z tropikalnych obszarów Ameryki. Swoją wędrówkę po świecie rozpoczęła od Meksyku, który znajdował się najbliżej obszaru jej wzrostu. W kuchni meksykańskiej zagościła na dobre. Do dziś dania wywodzące się z tego kraju słyną z ostrego, wyrazistego smaku. W Europie stolicą chili są Węgry, których przepisy w zdecydowanej większości zawierają zalecenia jej stosowania. Węgrzy znają bowiem doskonale lecznicze właściwości pikantnego proszku.
Jaki wpływ ma na nasz organizm?
Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii i hamuje apetyt na tłuste i słodkie potrawy. Zwolenników zdrowego trybu życia i dbających o figurę z pewnością zainteresuje fakt, że chili wspomaga spalanie kalorii. Dania z odrobiną tej przyprawy powodują zmniejszenie ich liczby o 45 kcal. Sproszkowana ostra papryka zawiera również dosyć wysoki poziom witaminy C oraz beta-karotenu. Szczególnie jej czerwona odmiana obfituje w te związki. Specjaliści uważają, że stan, w jaki wchodzi człowiek po zjedzeniu chili zwiększa wydzielanie endorfin, które są odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności.
Jak chili działa na zmysły?
Jak wiadomo, jest jedną z przypraw zapewniających pikantny smak przyrządzanych za jej pomocą potraw, w tym przyrządzanych na grillu. Poziom ostrości można regulować, łącząc paprykę z innymi substancjami. Jej smak można w łatwy sposób złagodzić, dodając nieco cukru lub mieszając z mlekiem. Zagryzienie chili chlebem lub ryżem również pomoże zniwelować ostry smak przyprawy.
Akcesoria:
zestaw młynków ze stali nierdzewnej
Przykładowe przepisy na dania z chili:
Chili Con Carne
Quesadillas z kurczaka
Stek Filet Mignon z guacamole krabowym