Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym

Ciabatta to włoski chleb wypiekany z mąki pszennej, idealnie sprawdza się w roli ciepłej, pożywnej kanapki. W zależności od regionu, pieczywo podawane jest na kilka różnych sposobów.

„Chrupiące ciabatty z grilla można serwować na śniadanie, obiad i kolacje. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu, a dzięki nieograniczonej możliwości łączenia składników – uwielbiane przez wszystkich.” Michał Dobosz

Świeże warzywa, pesto, aromatyczne przyprawy, mięsa lub sery, to tylko nieliczne ze składników, które możecie wykorzystać tworząc własną kompozycje.

Moja dzisiejsza propozycja to grillowana ciabatta z sosem majonezowo – chrzanowym, stekiem z polędwicy wołowej, świeżym pomidorem, czerwoną cebulą i serem z niebieską pleśnią.

Składniki

  •  stek z polędwicy wołowej
  •  ciabatta
  •  pomidor
  •  czerwona cebula
  •  ser z niebieską pleśnią
  •  sól
  •  pieprz
  •  Sos majonezowo – chrzanowy:
  •  starty chrzan
  •  majonez
  •  oliwa
  •  ocet winny
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowania zacząłem od mięsa.
  2. Naoliwiony, oprószony solą i pieprzem stek, wrzuciłem na rozgrzany ruszt.
  3. W międzyczasie zająłem się przygotowaniem sosu majonezowo – chrzanowego, którego zadaniem było podkreślić wyjątkowy smak wołowiny i nadać całości charakterystycznego akcentu.
  4. W misce połączyłem łyżeczkę startego chrzanu, półtorej łyżeczki majonezu, oliwę i odrobinę octu winnego. Sos przyprawiłem do smaku i energicznie wymieszałem, uzyskując jednolitą, gładką konsystencje.
  5. Ciabattę naciąłem wzdłuż, ale nie przekroiłem, tak abym mógł ją później rozłożyć.
  6. Warzywa posiekałem w plastry dzięki czemu łatwiej było je później ułożyć w bułce.
  7. Wróciłem do smażącego się mięsa.
  8. Stek obróciłem na drugą stronę, a na strefie pośredniej grilla umieściłem pieczywo.
  9. Kiedy bułki stały się idealnie chrupiące, nasmarowałem je wcześniej przygotowanym sosem majonezowo – chrzanowy, następnie dodałem pokruszony ser pleśniowy i krążki czerwonej cebuli.
  10. Polędwicę zdjąłem z rusztu i przełożyłem pod przykrycie żeby odpoczęła, a soki w niej zawarte równomiernie się rozłożyły.
  11. Na gorących ciabattach ułożyłem plastry posolonej i oprószonej pieprzem wołowiny, pomidory i świeżą rukolę. Hojna ilość dodatków sprawiła, że bułka nie chciała się zamknąć, ale przecież o to chodziło, kanapka miała być duża, sycąca i dawać zastrzyk energii na resztę dnia.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger
Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana 90 min 2 osoby Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana
Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną 4h 4 osoby Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną