Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym

Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym

Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym

 Ciabatta to włoski chleb wypiekany z mąki pszennej, idealnie sprawdza się w roli ciepłej, pożywnej kanapki. W zależności od regionu, pieczywo podawane jest na kilka różnych sposobów.

Świeże warzywa, pesto, aromatyczne przyprawy, mięsa lub sery, to tylko nieliczne ze składników, które możecie wykorzystać tworząc własną kompozycje.

Moja dzisiejsza propozycja to grillowana ciabatta z sosem majonezowo – chrzanowym, stekiem z polędwicy wołowej, świeżym pomidorem, czerwoną cebulą i serem z niebieską pleśnią. 

Ciabatta z grillowaną polędwicą – Przygotowanie:

Przygotowania zacząłem od mięsa.

Naoliwiony, oprószony solą i pieprzem stek, wrzuciłem na rozgrzany ruszt.

W międzyczasie zająłem się przygotowaniem sosu majonezowo – chrzanowego, którego zadaniem było podkreślić wyjątkowy smak wołowiny i nadać całości charakterystycznego akcentu.

W misce połączyłem łyżeczkę startego chrzanu, półtorej łyżeczki majonezu, oliwę i odrobinę octu winnego. Sos przyprawiłem do smaku i energicznie wymieszałem, uzyskując jednolitą, gładką konsystencje.

Ciabattę naciąłem wzdłuż, ale nie przekroiłem, tak abym mógł ją później rozłożyć.

Warzywa posiekałem w plastry dzięki czemu łatwiej było je później ułożyć w bułce.

Ciabatta z grillowaną polędwicą

Wróciłem do smażącego się mięsa.

Stek obróciłem na drugą stronę, a na strefie pośredniej grilla umieściłem pieczywo.

Kiedy bułki stały się idealnie chrupiące, nasmarowałem je wcześniej przygotowanym sosem majonezowo – chrzanowy, następnie dodałem pokruszony ser pleśniowy i krążki czerwonej cebuli.

Polędwicę zdjąłem z rusztu i przełożyłem pod przykrycie żeby odpoczęła, a soki w niej zawarte równomiernie się rozłożyły.

Na gorących ciabattach ułożyłem plastry posolonej i oprószonej pieprzem wołowiny, pomidory i świeżą rukolę. Hojna ilość dodatków sprawiła, że bułka nie chciała się zamknąć, ale przecież o to chodziło, kanapka miała być duża, sycąca i dawać zastrzyk energii na resztę dnia.

Chrupiące ciabatty z grilla można serwować na śniadanie, obiad i kolacje.

Są pożywne i łatwe w przygotowaniu, a dzięki nieograniczonej możliwości łączenia składników – uwielbiane przez wszystkich.

Polecam,

Michał Dobosz.

Ciabatta z grillowaną polędwicą – SKŁADNIKI:

    • stek z polędwicy wołowej
    • ciabatta
    • pomidor
    • czerwona cebula
    • ser z niebieską pleśnią
    • sól
    • pieprz

Sos majonezowo – chrzanowy:

    • starty chrzan
    • majonez
    • oliwa
    • ocet winny
    • sól
    • pieprz

Czas przygotowania:
15 minut
Czas grillowania:
15 minut
Liczba osób – porcji:
2 os.

Akcesoria:
szczypce do grilla 
nóż do steków 

 

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Ciabatta z grillowaną polędwicą, pomidorem, rukolą i sosem majonezowo-chrzanowym, 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 252