Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
60 min 3 osoby <15 zł Wideo

Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla

Wielokrotnie udowodniliśmy, że na grillu można przyrządzić praktycznie wszystko – deser z grilla także nie stanowi żadnego problemu. Dziś po raz kolejny przekonamy się, jak bardzo grillowanie może urozmaicić nasze kulinarne menu. Przedstawiamy przepis na tradycyjne i uwielbiane przez wszystkich ciasto czekoladowe! Idealne dla fanów słodkości i domowych wypieków. Przygotowane jedynie z pięciu prostych składników, gotowe w kilkanaście minut. Czego chcieć więcej?

„Chcemy, żeby składniki zamieniły się w emulsję, a więc musi działać na nie niska temperatura. Warto pamiętać o tym na początku pieczenia.” Julian Karewicz

Nasze ciasto będziemy przygotowywać z kilku podstawowych składników. Będą to: jajka, cukier, mąka, masło i oczywiście gorzka czekolada. W naszym przypadku będzie to czekolada z 90% zawartością kakao. Dzięki temu ciasto będzie intensywne w smaku i będzie posiadało piękny czekoladowy zapach. Ważne jest, aby pilnować proporcji składników, które podamy poniżej.

Składniki

  • 370 g masło
  • 500 g Gorzka czekolada
  • 550 g Cukier
  • 170 g Mąka tortowa
  • 6 dużych jaj

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od połączenia masła i czekolady. Oba składniki wkładamy do aluminiowej tacy i układamy na grillu na niskiej temperaturze. Nie używamy w tym wypadku ognia, ponieważ należy uważać, aby nic nam się nie przypaliło. Masło z czekoladą powinno stworzyć gładką masę.
  2. W międzyczasie do miski dodajemy jajka oraz cukier. Całość ubijamy trzepaczką. Kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Do powstałej masy powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i znów – mieszamy. W ten sposób otrzymujemy gotową masę do wypieku.
  3. Czekoladową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na grillu na strefie pośredniej. Kurki grilla bezpośrednio pod ciastem są wyłączone, z kolei dwa skrajne kurki są ustawione na maksymalną temperaturę. Zamykamy pokrywę grilla.
  4. Każdy, kto jadł kiedykolwiek ciasto czekoladowe, wie, jak cudownie smakuje lekko płynny środek. Nam również zależy na tym, aby nasze ciasto było wilgotne w środku i dobrze przypieczone z wierzchu. Warto wspomnieć, że ciasto pięknie wyrasta pomimo tego, że nie dodaliśmy ani grama drożdży i proszku do pieczenia.
  5. Gwarantujemy, że takiemu deserowi nie oprze się nikt, a już na pewno żaden fan czekolady. Ciasto jest pyszne samo w sobie, można je serwować w połączeniu z lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360 30 min 2 osoby Wideo Grillowane banany z czekoladą – Przepisy Grill360
Flambirowane banany w rumie z cynamonem 30 min 2 osoby Wideo Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla