Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Wielokrotnie udowodniliśmy, że na grillu można przyrządzić praktycznie wszystko – deser z grilla także nie stanowi żadnego problemu. Dziś po raz kolejny przekonamy się, jak bardzo grillowanie może urozmaicić nasze kulinarne menu. Przedstawiamy przepis na tradycyjne i uwielbiane przez wszystkich ciasto czekoladowe! Idealne dla fanów słodkości i domowych wypieków. Przygotowane jedynie z pięciu prostych składników, gotowe w kilkanaście minut. Czego chcieć więcej?
Nasze ciasto będziemy przygotowywać z kilku podstawowych składników. Będą to: jajka, cukier, mąka, masło i oczywiście gorzka czekolada. W naszym przypadku będzie to czekolada z 90% zawartością kakao. Dzięki temu ciasto będzie intensywne w smaku i będzie posiadało piękny czekoladowy zapach. Ważne jest, aby pilnować proporcji składników, które podamy poniżej.
Składniki
- 370 g masło
- 500 g Gorzka czekolada
- 550 g Cukier
- 170 g Mąka tortowa
- 6 dużych jaj
Przygotowanie:
- Rozpoczynamy od połączenia masła i czekolady. Oba składniki wkładamy do aluminiowej tacy i układamy na grillu na niskiej temperaturze. Nie używamy w tym wypadku ognia, ponieważ należy uważać, aby nic nam się nie przypaliło. Masło z czekoladą powinno stworzyć gładką masę.
- W międzyczasie do miski dodajemy jajka oraz cukier. Całość ubijamy trzepaczką. Kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Do powstałej masy powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i znów – mieszamy. W ten sposób otrzymujemy gotową masę do wypieku.
- Czekoladową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na grillu na strefie pośredniej. Kurki grilla bezpośrednio pod ciastem są wyłączone, z kolei dwa skrajne kurki są ustawione na maksymalną temperaturę. Zamykamy pokrywę grilla.
- Każdy, kto jadł kiedykolwiek ciasto czekoladowe, wie, jak cudownie smakuje lekko płynny środek. Nam również zależy na tym, aby nasze ciasto było wilgotne w środku i dobrze przypieczone z wierzchu. Warto wspomnieć, że ciasto pięknie wyrasta pomimo tego, że nie dodaliśmy ani grama drożdży i proszku do pieczenia.
- Gwarantujemy, że takiemu deserowi nie oprze się nikt, a już na pewno żaden fan czekolady. Ciasto jest pyszne samo w sobie, można je serwować w połączeniu z lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie wypróbujcie!