Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Co możesz przyrządzić na rożnie? Inspiracje i porady

Co możesz przyrządzić na rożnie? Inspiracje i porady

decofire
0 926
Co możesz przyrządzić na rożnie? Inspiracje i porady

Rożen sprawdza się idealnie kiedy chcemy przygotować soczyste mięso z chrupiącą skórką na zewnątrz. Rożen pozwala zachować wszystkie smaki i aromaty mięsa a co więcej – jest uniwersalny. Przedstawimy kilka pomysłów na dania z rożna, idealne na imprezy grillowe i ucztowanie w gronie najbliższych.

Jak działa rożen?

Szpikulec – Szpikulec jest to element na który nabijamy mięso, które później obraca się dzięki silnikowi i równomiernie opieka z każdej strony.

Silnik – Silnik, czyli serce rożna to element, który umożliwia ruch obrotowy szpikulca. Wystarczy go zamontować po czym włączyć. Można go umieścić w dołączonym uchwycie lub w większych modelach grilli zamocować, kiedy pierwszy raz korzystamy z rożna.

Pierścień/osłona – W zależności od modelu grilla, dołączony jest specjalny pierścień lub osłona. Elementy te są niezbędne aby umożliwić swobodny ruch obrotowy potrawy.

Widelce – Element dołączony do każdego rożna. Podczas grillowania podtrzymują potrawę nadzianą na szpikulec.

Co nadziać na rożen?

Szynka – Glazurowana szynka to jedna z najczęściej przyrządzanych potraw na rożnie. Jest nie tylko niezwykle smaczna ale również bardzo łatwo ją przyrządzić. Wystarczy nabić ją na szpikulec i opiekać przez 1,5 godziny. Glazura zawiera najczęściej cukier, dlatego powinno się ją zastosować dopiero na pół godziny przed końcem pieczenia, w przeciwnym razie może ulec przypaleniu.

Pieczone prosię – Na rożnie z łatwością można przyrządzić chrupiącą pancettę. Jest pyszna zarówno podana od razu po upieczeniu jak i na drugi dzień – na zimno. Warto pamiętać o tym aby dzień wcześniej natrzeć mięso solą. Prosię należy piec około 1,5 godziny w temperaturze 200°C.

Udziec jagnięcy – Chrupiący udziec jagnięcy z kością lub bez, to danie idealnie na każdą okazję. Bez kości pieczemy 1,5 – 2 godzin w temperaturze 180°C z kolei z kością nieco dłużej. Przyprawianie mięsa to kwestia preferencji – my polecamy miętę, owoce jałowca lub po prostu sól i pieprz.

Co nadziać na rożen

Pieczona kaczka – Jeśli Twoim problemem przy pieczeniu kaczki jest niedopieczona skórka i suche mięso, na rożnie uzyskasz idealny efekt. Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów, również ten klasyczny z jabłkiem, cytryną i tymiankiem, podaną z sosem z czerwonego wina. Wystarczy opłukać mięso, wypełnić nadzieniem i nadziać na szpikulec.

Pieczeń wołowa – Klasyczne danie przyrządzane na całym świecie. W jej przyrządzaniu ważne jest to, aby zdjąć z ognia mięso we właściwym momencie. Jeśli zrobimy to zbyt późno, mięso będzie wysuszone. Polecamy natrzeć mięso olejkiem rozmarynowym na 15 minut przed końcem pieczenia. Gwarantujemy niesamowity smak.

Ananas – Nie tylko fani mięsa znajdą dla siebie zastosowanie rożna obrotowego. Idealny z rożna będzie ananas przygotowany na słodko lub na ostro. Można połączyć go z miodem, wanilią i chilli. Niesamowite połączenie smaków, które idealnie się ze sobą komponuje a jednocześnie zaskakuje. Ananasa należy piec metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie przez 45 minut. Glazurę nakładamy na 15 minut przed końcem pieczenia.

Co nadziać na rożen

Rożna obrotowe marki Weber znajdziecie na www.grillmix.pl

GD Star Rating
loading...
Co możesz przyrządzić na rożnie? Inspiracje i porady, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Warzywa na grillu: czas i metody grillowania

decofire
0 169