Czarny dorsz
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Czarny dorsz

Ryba z grilla? Czemu nie. Na ruszcie świetnie sprawdzi się czarny dorsz. Sprawdź, jak go przygotować. Ten prosty przepis z pewnością zaskoczy Twoich gości.

„Grillowanie zaczynamy od cukinii, ponieważ z nią zejdzie najdłużej. Mięso przygotowujemy zaraz przed wrzuceniem na ruszt – przyprawiamy tylko solą i pieprzem.” Marek Siol

Dorsz, nazywany królem Bałtyku, to niezwykle delikatne i bogate w cenne witaminy mięso. Wystarczy tylko chwila na ruszcie, abyś mógł cieszyć się delikatnym mięsem grillowanego dorsza.

Składniki

  •  dorsz
  •  sól
  •  pieprz
  •  dymka
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  •  połówka cytryny
  •  cukinia

Przygotowanie:

  1. Dorsza posól i popierz. Cukinię posól i połóż na ruszcie.
  2. Dressing przygotuj z oleju rzepakowego, soku z cytryny, miodu i dymki. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj dymkę lub szczypiorek oraz łyżkę miodu. Całość posól. Sos przelej do słoika, zakręć i szejkuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Rybę i cukinię przełóż na talerz. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

 

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków
Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek 30 min 4 osoby Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *