Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Czosnek – jego rola w grillowaniu – Porady Grill360

Czosnek – jego rola w grillowaniu – Porady Grill360

Czosnek – jego rola w grillowaniu – Porady Grill360

Nie każdy przepada za czosnkiem. Nic dziwnego, jest to bowiem roślina o specyficznym smaku i zapachu, którego później trudno się pozbyć. Nikt jednak nie zmusza nas do spożywania go w surowej postaci (choć taki właśnie posiada właściwości lecznicze i uznawany jest za naturalny antybiotyk).

Wiele osób wykorzystuje czosnek do smażonych, gotowanych lub pieczonych potraw, które dzięki niemu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, ale nie w takim natężeniu, jak jego nieprzetworzona wersja.

Czosnek – jego rola w grillowaniu

Czosnek w wielu domach jest jednym z podstawowych składników potraw przyrządzanych na grillu. Stosuje się go zarówno jako dodatek do warzyw, ryb, jak i mięsa różnego rodzaju wrzucanego na ruszt. Po obróbce termicznej jest właściwie niewyczuwalny, ale dzięki wysokiej temperaturze zmienia smak potraw, nadając im tym samym charakteru. Jeśli chcemy, aby danie tylko przeszło smakiem czosnku, wystarczy wysmarować nim naczynie, w którym będzie pieczone. W ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu przedostawaniu się przyprawy do mięsa czy ryby, ale nie pozbawimy jej całkiem dodatku czosnku.

Wiele osób obawia się o nieprzyjemny zapach, jaki powoduje spożywanie czosnku. Nauczyliśmy się jednak radzić sobie i z tym. Doświadczenie pokazuje, że przykry zapach może zwalczać żucie kminku lub fasoli szparagowej. Z dłoni bez większego problemu usuniemy go za pomocą soku z cytryny lub przy użyciu kwasku cytrynowego. Nie musimy także martwić się tym, że naczynia i sztućce przejdą aromatem czosnku. Wystarczy wiedzieć, że materiałem, który może go wchłonąć jest drewno. Do przyrządzania potraw zawierających czosnek używajmy zatem metalowych łyżek, a drewniane zostawmy do innych dań.

grill-przyprawa-czosnek-2

GD Star Rating
a WordPress rating system
Czosnek - jego rola w grillowaniu - Porady Grill360, 5.0 out of 5 based on 5 ratings