Kiedy ochota na kiełbaskę z grilla jest nie do opanowania, a za oknem pada i szanse na przyjemne biesiadowanie spadają do zera, sięgamy po patelnię grillową. Szybko i co najważniejsze – w domu. Tylko, czy patelnia grillowa może zastąpić prawdziwego grilla?

Patelnia grillowa – najlepsza po pół roku

Patelnia grillowa wymaga „wygrzania”. Aby wykorzystać w pełni jej właściwości należy sporo na niej grillować. Dopiero po 2-3 miesiącach regularnego pieczenia będziesz mógł zjeść z niej naprawdę smaczną potrawę. Pamiętaj, jeśli chcesz przyrządzić danie popisowe wybierz patelnię, która sprawdza się w kuchni ponad pół roku, albo rozpal grilla. Potrawy przyrządzone w tradycyjny sposób mają idealny smak barbecue już podczas pierwszego grillowania. To jednak nie jedyna przewaga grilla nad patelnią.

Przeczytaj również: Zasady zdrowego grillowania – stawiamy na grill, stawiamy na zdrowie!

Patelnia grillowa – zakazany cukier i gruboziarniste przyprawy

Na nowej patelni nie powinno się grillować potraw marynowanych na bazie miodu i jogurtu. Unikać należy również:

  • syropu klonowego, który szybko się karmelizuje tworząc przypaloną i trudną do usunięcia maź.
  • gruboziarnistych przypraw, ponieważ przywrą do żeberek patelni i spalą się nadając daniom posmak goryczy.
  • tłustych mięs – patelnie grillowe sprawdzą się jedynie w przypadku grillowania drobiu i warzyw.

patelnia grillowa z warzywami

Czy wiesz, że…

Najpopularniejsze są patelnie grillowe żeliwne, aluminiowe lub stalowe. Materiał wykonania decyduje m.in. o szybkości nagrzewania. Powłoki (teflonowe, ceramiczne, kamienne) natomiast mają wpływ na łatwość utrzymania patelni w czystości czy nieprzywieranie potraw.

Zawsze miej patelnię grillową na oku

Mięsa położonego na patelnię grillową nie można spuścić z oka. Moc palnika i regulowanie go w trakcie grillowania jest bardzo ważne podczas przyrządzania potraw. Nie warto przyśpieszać procesu nagrzewania i ustawiać kuchenki na maksymalny płomień. Temperatura powinna być stała w granicach 200-225 stopni. Dlaczego? Na zbyt zimnej patelni grillowane mięso będzie mdłe i tłuste, a na zbyt rozgrzanej – wysuszone i gorzkie.

Sprawdź: Zasady zdrowego odżywiania – Akademia Zdrowego Grillowania Grill360

Pamiętaj!

Jeśli kupujesz patelnię grillową, wybierz tę, która posiada gwarancję braku PFOA – związków niklu i metali ciężkich (patelnie są narażone na wysokie temperatury i mogą uwalniać szkodliwe dla zdrowia substancje).

Czy patelnia grillowa zastąpi tradycyjny ruszt?

Grillowanie na patelni w wielu aspektach różni się od tradycyjnego biesiadowania przy ruszcie. Choć potrawy przygotowane w domu są teoretycznie zdrowsze (tłuszcz gromadzi się na żeberkach patelni, a nie – wytapia, spada na węgiel lub brykiet i odpryskuje na potrawy), to prawdziwemu miłośnikowi grillowania patelnia grillowa nie zastąpi klasycznego grilla.

Szukasz sprawdzonych porad związanych z grillowaniem? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!