Czyszczenie grilli – dla szybkiego, łatwego i regularnego , najlepiej mieć przygotowane następujące środki:
- szczotkę do grilla
- łagodny płyn do czyszczenia np. płyn do czyszczenia grilla Weber
- gąbkę do mycia bądź szmatkę do mycia
Po każdym grillowaniu należy wyczyścić ruszt
Oczyścić ruszt grilla z resztek jedzenia. Jeśli resztki jedzenia zostaną usunięte za pomocą papierowego ręcznika, skrócony zostanie czas wypalenia rusztu. Należy otworzyć wywietrzniki powietrza i zamknąć pokrywę. Czas wypalenia rusztów trwa ok. 10 min w zależności od stopnia ich zabrudzenia.
Następnie przy pomocy czystej szczotki należy wyczyścić jeszcze ciepły ruszt i usunąć zimny popiół z kotła, co spowoduje że nie będzie problemów z krążeniem powietrza przy następnym grillowaniu.
Czyszczenie grilli – w razie potrzeby:
Pokrywa i kocioł: regularne czyszczenie z zewnątrz i wewnątrz. Pozostały tłuszcz, przypalone resztki jedzenia czy brud z części emaliowanych można bez problemu usunąć za pomocą płynu do czyszczenia grilla, który dodatkowo pozostawia świeży zapach.
Ruszty: Najlepiej używać płynu do czyszczenia rusztu, który szybko i efektywnie odtłuszcza
UWAGA: Aby grill zachował swój wygląd do kolejnego grillowania należałoby go przechowywać pod przykryciem, najlepiej w specjalnym pokrowcu do tego przeznaczonym.
Nie wolno woskować, ani malować pokrywy. Powierzchnia grilla jest pokryta emalią porcelanową, dlatego nie musi być malowany bądź woskowany. Emalia jest bardziej trwała niż jakakolwiek farba a wosk na gorącym grillu rozpuściłby się, pozostawiając zacieki. Wystarczy tylko zmyć kurz i brud ciepłą wodą z mydłem.