Deser z grilla na walentynki
Przedstawiamy przepis na deser z grilla Weber. Tym razem będą to gofry z owocami jagodowymi. Pyszne danie, idealne na walentynki!
Składniki
- 50 g masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki amoniaku do ciast
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 90 g brązowego cukru
- 5 jajek
- 450 ml mleka
- 450 ml śmietany
- 100 g porzeczek lub innych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- W kuchni:
- Stop mało na wolnym ogniu
- Za pomocą miksera ręcznego połącz mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukier brązowy i waniliowy. Dodawaj po jednym jajku a następnie dodaj mleko i śmietanę. Na koniec wlej masło i mieszaj masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Umyj owoce, wymieszaj je ostrożnie z ciastem.
- Na grillu:
- Przygotuj grill do pracy metodą bezpośrednią, rozgrzewając go do temperatury ok. 180 stopni. Połóż patelnię do gofrów i sandwiczy z systemu GBS i rozgrzewaj ją przez 5-8 minut.
- Podziel ciasto na cztery części dokładnie przykrywają powierzchnie, zamknij płytę do gofrów i piecz przez 6-8 minut, aż ciasto zezłoci się po obu stronach.
- Gdy gofry się upieką, połóż je na ruszcie aby nie straciły chrupkości. Podawaj ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.