Deser z grilla na walentynki

Deser z grilla na walentynki

Deser z grilla na walentynki

Przedstawiamy przepis na deser z grilla Weber. Tym razem będą to gofry z owocami jagodowymi. Pyszne danie, idealne na walentynki!

deser z grilla

Deser z grilla – Składniki:
  • 50 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku do ciast
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g brązowego cukru
  • 5 jaj
  • 450 ml mleka
  • 450 ml śmietany
  • 100 g porzeczek lub innych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych
  • masło do smażenia

 

 

 

W kuchni:
  • Stop mało na wolnym ogniu
  • Za pomocą miksera ręcznego połącz mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukier brązowy i waniliowy. Dodawaj po jednym jajku a następnie dodaj mleko i śmietanę. Na koniec wlej masło i mieszaj masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Umyj owoce, wymieszaj je ostrożnie z ciastem.
Na grillu:
  • Przygotuj grill do pracy metodą bezpośrednią, rozgrzewając go do temperatury ok. 180 stopni. Połóż patelnię do gofrów i sandwiczy z systemu GBS i  rozgrzewaj ją przez 5-8 minut.
  • Podziel ciasto na cztery części dokładnie przykrywają powierzchnie, zamknij płytę do gofrów i piecz przez 6-8 minut, aż ciasto zezłoci się po obu stronach.
  • Gdy gofry się upieką, połóż je na ruszcie aby nie straciły chrupkości. Podawaj ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
GD Star Rating
loading...
Deser z grilla na walentynki, 5.0 out of 5 based on 1 rating