Grillowanie kojarzy nam się najczęściej z tłustymi potrawami, które są ciężkostrawne i tuczące. Okazuje się, że wszystko zależy od metody pieczenia, rusztu oraz przepisów, z których skorzystamy. Na czym polega dietetyczny grill?

Dietetyczny grill – kilka prostych zasad

Pamiętaj, że grillowanie potraw jest o wiele mniej tuczące od smażenia ich na patelni. Istnieje kilka przykazań, których powinniśmy przestrzegać, jeśli chcemy piec na ruszcie i zachować szczupłą sylwetkę. Po pierwsze, kupuj i spożywaj zawsze świeże produkty. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, a jesteś właścicielem rusztu opalanego węglem, zaopatrz się w aluminiową tackę, do której będzie kapał wytopiony tłuszcz. Najbardziej dietetyczne dania uzyskamy za pomocą grilla elektrycznego, który zabezpieczy nas także przed działaniem niekorzystnych, rakotwórczych substancji, powstających w procesie spalania. Jedz grillowane warzywa i owoce, zaprzyjaźnij się z rybami i owocami morza. Jeśli masz ochotę na mięso – niech to będzie drób bez skóry lub chuda wołowina, które koniecznie zamarynujesz przed grillowaniem. Zrezygnuj z ketchupu, musztardy, majonezu oraz ze śmietany. Robiąc sos czosnkowy, zastąp ją jogurtem naturalnym.

grill-light-1

Grillowany filet z dorsza po śródziemnomorsku

Do jego przygotowania potrzeba 400 g filetu z dorsza, 250 g pomidorów koktajlowych, 10 czarnych oliwek, 1 szalotka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, tymianek, pieprz, sól, bazylia (najlepiej świeże liście), a także 4 kawałki aluminiowej folii.

Pomidory należy pokroić na ćwiartki, a następnie poszatkować oliwki, zioła i szalotkę. Warzywa mieszamy z przygotowanymi ziołami, pieprzem, solą oraz oliwą. Na kawałkach aluminiowej folii układami filety z dorsza, prószymy go solą i pieprzem, a następnie kropimy cytryną. Na wierzch każdego z filetów układamy przygotowane wcześniej warzywa. Całość zwijamy w folię i grillujemy na ruszcie przez 8-10 min. Smacznego! Potrawa należy do smacznych, zdrowych oraz niskokalorycznych.

Dietetyczny grill