Nadchodzi wiosna, a wraz z nią magiczna aura ciepłych i słonecznych dni oraz dłuższych wieczorów. Oznacza to, że już niedługo będzie można odkurzyć i przygotować swoje ruszty do pieczenia.

Dlaczego warto grillować?

Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia. Ładna pogoda i pierwsze promienie słońca sprzyjają potrzebie spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną, przyjaciółmi i… jedzeniem!

Funkcjonalna rozrywka

Mięsożerca, wegetarianin, alergik pokarmowy, czy też osoba na diecie? Grillować możemy zarówno różne gatunki mięsa, jak również ryby, owoce i warzywa. Pieczenie na ruszcie to uniwersalny sposób na przyrządzenie uczty kulinarnej, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Ponadto, barbecue to wspaniała rozrywka dla ludzi w każdym wieku. Co więcej, grillować możemy praktycznie wszędzie. Choć dania z rusztu najlepiej smakują na łonie natury, możemy także przyrządzić je w domu, w ogrodzie lub na balkonie. Grillowanie nie wymaga dużej przestrzeni. Wystarczy kilka metrów kwadratowych, odpowiednie urządzenie oraz koc, leżaki lub krzesła. Ta technika kulinarna nie wiąże się także z koniecznością zmywania i czyszczenia sterty naczyń – potrawy można serwować na plastikowych talerzach, dzięki czemu zyskamy dodatkowy czas na wspólną zabawę z rodziną. Grillowanie oznacza także łatwe i szybkie przyrządzanie smacznych posiłków. Mięso marynujemy, warzywa i owoce kroimy, ryby natomiast zawijamy w aluminiową folię. Przygotowane składniki umieszczamy następnie na ruszcie i już za chwilę możemy delektować się ich smakiem!

Pyszne i zdrowe potrawy

Grillowanie to wdzięczna technika kulinarna. Wymaga od nas minimum wysiłku i pozwala cieszyć się pysznym oraz, co najważniejsze, zdrowym posiłkiem. Pieczenie na ruszcie wydobywa z mięsa i warzyw esencję smaku oraz ważne składniki odżywcze, witaminy i minerały, których zostają pozbawione np. podczas gotowania. Co więcej, podczas grillowania pod wpływem działania wysokiej temperatury, z jedzenia wytapia się nawet do 20% tłuszczu. Pieczenie na ruszcie pozwala więc zredukować kaloryczność jedzenia i nie wiąże się z koniecznością użycia dodatkowego tłuszczu, jak np. podczas smażenia potraw. Ponadto, dzięki zastosowaniu najnowszych technologii do produkcji grilli, podczas ich eksploatowania nie powstają rakotwórcze związki chemiczne. Grillowanie to także wspaniały sposób na rozwinięcie naszych umiejętności kulinarnych, a także okazja do spędzenia wspólnego popołudnia z rodziną i przyjaciółmi. Urządzając barbecue na świeżym powietrzu możemy jeść i biesiadować, a po spożytym posiłku, np. wybiegać go! Grillowanie posiada także wiele innych zalet, o których na pewno przypomnimy sobie jeszcze w tym sezonie.

dlaczego warto grillować