Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli
Michał Dobosz i Kacper GrillBastards z Webera, przygotują idealnie danie dla każdego mięsożercy, danie, które pozwoli osiągnąć prawdziwe mistrzostwo w przyrządzaniu żeberek! Przedstawiamy przepis na pyszne wędzone żeberka w glazurze z Coca- Coli, wędzone metodą Low and Slow. Zapraszamy!
Do dyspozycji mamy jedną z najlepszych wieprzowin na świecie – wieprzowinę Złotnicką. Została ona wyhodowana w latach 50. w Polsce. Wieprzowina ta, podobnie jak najlepsze steki na świecie, posiada marmurkowe mięso. Świadczy to o tym, że wieprzowina pochodzi z najlepszej rasy. Powolna metoda wędzenia sprawia, że mięso robi się delikatnie soczyste i rozpływa się w ustach. To najlepsze wędzone żeberka, jakich próbowałeś! 🙂
Składniki
- Żeberka wieprzowe
- Czosnek
- Gałązki rozmarynu
- Musztarda Dijon
- Mieszanka ostrych przypraw
- Olej
- Glazura:
- Coca - Cola
- Sos sojowy
- Ocet
- Miód
Przygotowanie:
- Po tym jak nasze żeberka spędziły całą dobę w solance, nasze przygotowania rozpoczynamy od odcięcia błony. Kiedy wykonamy ten krok, zabierzemy się za przyprawianie mięsa. Najpierw “faszerujemy” mięso. Wykonujemy niewielkie nacięcia między żebrami i wkładamy w nie czosnek oraz gałązki rozmarynu.
- Nacieramy mięso musztardą Dijon i mieszanką przypraw, w której znajdują się ostre smaki, takie jak pieprz cayenne i chilli, a także cukier. Żeberka nacieramy bardzo dokładnie, tak aby mieć pewność że każde żebro będzie idealnie przyprawione.
- Na sam koniec żeberka smarujemy z jednej i z drugiej strony odrobiną oleju. Tak przygotowane mięso układamy na stojaku do żeberek i zamykamy pokrywę wędzarni.
- Kiedy nasze żeberka spędzą już trochę czasu w 120 stopniach i zauważymy, że tkanka łączna zaczyna się powoli rozpuszczać, a mięso odchodzić od kości, jest to idealny moment, aby zwinąć mięso w folię aluminiową, po czym ponownie ułożyć je w wędzarni.
- Chrupiąca skórkę naszych wędzonych żeberek zapewni nam odpowiednia glazura. Przygotujemy ją, zaczynając od zredukowania najpopularniejszego napoju na świecie – Coca-Coli. Jest on bardzo słodki i lekko kwaśny, idealnie nadaję się do tego dania.
- Do Coca-Coli dodajemy odrobinę sosu sojowego, miód, a dla uzyskania jeszcze większej kwasowości – ocet. Do glazury możemy dodać jeszcze przykładowo czosnek i imbir. Glazurę możemy modyfikować wedle własnych preferencji. Ważne, aby sos był gęsty i słodki, co umożliwi jego karmelizację.
- Wędzone żeberka smarujemy glazurą i kładziemy ponownie na wędzarni, zamykamy pokrywę. Po niedługim czasie nasze żeberka, w pięknie błyszczącej słodkiej glazurze, są gotowe. Idealnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Smacznego!