Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca – Coli

Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca – Coli

Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca – Coli

Michał Dobosz i Kacper GrillBastards z Webera, przygotują idealnie danie dla każdego mięsożercy, danie, które pozwoli osiągnąć prawdziwe mistrzostwo w przyrządzaniu żeberek! Przedstawiamy przepis na pyszne żeberka w glazurze z Coca- Coli, wędzone metodą Low and Slow. Zapraszamy!

 

Do dyspozycji mamy jedną z najlepszych wieprzowin na świecie – wieprzowinę Złotnicką. Została ona wyhodowana w 50 latach, w Polsce. Wieprzowina ta, podobnie jak najlepsze steki na świecie posiada marmurkowe mięso. Świadczy to o tym, że wieprzowina pochodzi z najlepszej rasy.

Potym jak nasze żeberka spędziły całą dobę w solance, nasze przygotowania rozpoczynamy od odcięcia błony. Kiedy wykonamy ten krok, zabierzemy się za przyprawianie mięsa. Najpierw “faszerujemy” mięso. Wykonujemy niewielkie nacięcia między żebrami i wkładamy w nie czosnek oraz gałązki rozmarynu.

 

Nacieramy mięso musztardą Dijon i mieszanką przypraw w której znajdują się ostre smaki takie jak pieprz cayenne i  chilli, a także cukier. Żeberka nacieramy bardzo dokładnie, tak aby mieć pewność że każde żebro będzie idealnie przyprawione. Na sam koniec żeberka smarujemy z jednej i  z drugiej strony odrobiną oleju. Tak przygotowane mięso układamy na stojaku do żeberek i zamykamy pokrywę wędzarni.

Kiedy nasze żeberka spędzą już trochę czasu w 120 stopniach i zauważymy, że tkanka łączna zaczyna się powoli rozpuszczać a mięso odchodzić od kości, jest to idealny moment, aby zwinąć mięso w folię aluminiową, po czym ponownie trafi na wędzarnie.

 

Chrupiąca skórkę naszych żeberek zapewni nam odpowiednia glazura. Przygotujemy ją zaczynając od zredukowania najpopularniejszego napoju na świecie – Coca – Coli. Jest on bardzo słodki i lekko kwaśny, idealnie nadaję się do tego dania. Do Coca – Coli dodajemy odrobinę sosu sojowego, miód, a dla uzyskania jeszcze większej kwasowości – ocet. Do glazury możemy dodać jeszcze przykładowo czosnek i imbir. Glazurę możemy modyfikować wedle własnych preferencji. Ważne aby sos był słodki co umożliwi jego karmelizację oraz gęsty.

Żeberka smarujemy glazurą i kładziemy ponownie na wędzarni, zamykamy pokrywę. Po niedługim czasie nasze żeberka w pięknie błyszczącej słodkiej glazurze są gotowe. Idealnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Smacznego!

 

Wędzone żeberka – Składniki których potrzebujesz:
  • Żeberka wieprzowe
  • Czosnek
  • Gałązki rozmarynu
  • Musztarda Dijon
  • Mieszanka ostrych przypraw
  • Olej

Glazura:

  • Coca – Cola
  • Sos sojowy
  • Ocet
  • Miód

 

Akcesoria:

Wędzarnia Grillowa Smokey Mountain Cooker Weber

Stojak na żeberka

GD Star Rating
loading...
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca - Coli, 5.0 out of 5 based on 7 ratings
Reklama