Dodatki do burgerów – kilka pomysłów od Webera
15 min 2 osoby <60 zł

Dodatki do burgerów – kilka pomysłów od Webera

Czasem wystarczy Ci dobry i soczysty burger w smacznej bułce. Niekiedy jednak masz ochotę na coś więcej i wtedy możesz sięgnąć po ciekawe dodatki do burgerów. Zapomnij o tradycyjnym ketchupie czy musztardzie i przy najbliższej okazji zaskocz swoich gości delikatnie korzenną tapenadą lub grilowaną papryką o słodkiej nucie. Oto kilka alternatyw na dodatki do burgerów, które zamienią to danie z grilla ogrodowego w apetyczne dzieło sztuki kulinarnej.

Grillowane strąki papryki

Składniki:

  • 2 duże papryki ( najlepiej jedna czerwona i jedna żółta)
  • 1 łyżka oliwa
  • Gruboziarnista sól morska
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 °C)
  2. Całe strąki papryki grillować 10 – 15 minut przy zamkniętej pokrywie, aż skórka zczernieje i pokryje się pęcherzami. Od czasu do czasu należy je odwracać. Następnie przełóż je do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut, aby papryka odparowała. Ściągnij skórkę, usuń nasadę szypułki, nasiona i przegrody nasienne, a następnie pokrój miąższ w mniejsze paski. Wymieszaj z oliwą i przypraw solą oraz pieprzem.

Dodatki do burgerów – Salsa ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorów pokrojonych w drobna kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łyżki zielonej papryki, posiekanej w drobną kostkę
  • 2 łyżki liści kolendry, drobno posiekanych
  • 1 – 2 papryki jalapeno, drobno posiekane wraz z nasionami
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego

Przygotowanie:

Składniki dokładnie wymieszać w małej misce i odstawić na 10 – 20 minut, aby smaki i zapachy zdążyły się połączyć. Salsę podawać nie schłodzoną.

Tapenada

Składniki:

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 filety z sardeli marynowane w oleju, odsączone
  • 2 łyżki szalotki, grubo posiekanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka drobnych kaparów, odsączonych
  • 1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Składniki zmiksować na gęstą pastę. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu nie dłużej niż tydzień.

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 30 g liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
  • 1 łyżka nasion pinii
  • ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
  • 4 łyżeczki parmezanu, świeżo startego

Przygotowanie:

Czosnek rozdrobnić mikserem. Dodać bazylię, oliwę, pomidory, nasiona pinii i pieprz. Składniki zmiksować na miękką luźną, masę. To co osadziło się na ściankach naczynia podczas miksowania, zsunąć w dół łopatką i ponownie włączyć mikser na kilka sekund. Pesto przełożyć do miseczki i dodać parmezan.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Sałatka z grillowanych warzyw 30 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowanych warzyw
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym