Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym
60 min 2 osoby <15 zł Wideo

Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym

Michał Dobosz i Julian Karewicz, przedstawiają przepis na placki ziemniaczane z grilla, serwowane z sosem jogurtowo-szczypiorkowym. Efektowne danie, które jest jednocześnie szybkie i proste. Czego chcieć więcej? Zapraszamy!

„Do placków ziemniaczanych dodajemy sól, aby pomóc wydobyć się skrobi, którą będziemy chcieli odcisnąć, żeby placki były bardziej chrupiące.” Julian Karewicz

Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na proste i szybkie danie z grilla. Przygotowane w odpowiedni sposób, są niezwykle chrupiące i aromatyczne. Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych trikach, aby placki smakowały nawet największemu niejadkowi.

Składniki

  •  Ziemniaki
  •  Cebula czerwona
  •  Jajka
  •  Mąka ziemniaczana
  •  Olej
  •  Szczypiorek
  •  Jogurt grecki
  •  Sól
  •  Pieprz

Przygotowanie:

  1. Podstawowy składnikiem każdych placków ziemniaczych są oczywiście ziemniaki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy czerwoną cebulę, jajka oraz mąkę ziemniaczaną, która pozwoli połączyć ze sobą wszystkie składniki. Powstałą masę obficie solimy i pieprzymy.
  2. Ważną kwestią jest tutaj, abyśmy nie żałowali soli. Pomoże nam ona pozbyć się skrobi z ziemniaków, którą powinniśmy odcisnąć, aby nasze placki były rumiane i chrupiące.
  3. Placki kładziemy na ruszcie, na którym znajduję się rozgrzana patelnia grillowa, uprzednio dokładnie je odciskając z nadmiaru soku, jednocześnie formułując kulkę, a następnie delikatnie ją spłaszczając. Przed zamknięciem pokrywy grilla, placki delikatnie dociskamy do patelni.
  4. Przyszła kolej na przygotowanie prostego sosu, który będzie idealnie komponować się z plackami ziemniaczanymi. W tym celu łączymy szczypiorek z jogurtem greckim, dodajemy sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Sos możemy przygotować nieco wcześniej i wstawić go do lodówki. To pozwoli wszystkim składnikom “przegryźć się” i wydobyć intensywniejszy smak.
  5. Kiedy nasze placki przyrumienią się z jeden strony, powinniśmy je odwrócić i dać im czas, aby równomiernie się usmażyły. Będą gotowe, kiedy z obydwu stron przyrumienią się na złoto-brązowo. Układamy je na ręczniku papierowym i odciskamy,  pozbywając się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
  6. Placki podajemy razem z sosem jogurtowo-szczypiorkowym, dekorując całość szczypiorkiem. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym 30 min 2 osoby Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków