Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny
Sosy barbecue, nazywane w skrócie „sosami BBQ”, służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Gotowy sos można kupić w sklepie i zrobić samemu, i waśnie ten zrobiony w domu smakuje najlepiej.
Składniki
- 1 duża obrana cebula
- 2 średnie obrane ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 250 ml majonezu sałatkowego
- mała garść grubo posiekanych świeżych listków estragonu
- 4 łyżki octu jabłkowego ( 5% )
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki średnio ostrego sosu chilli
- 1 łyżeczka grubej soli morskiej
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać drobno na miazgę. Masło rozpuścić w garnuszku na średnim ogniu, dodać cebulę z czosnkiem i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i ciągu 3-4 minut zredukować do połowy, od czasu do czasu mieszając.
- Zdjąć garnek z ognia, ostudzić zawartość przez 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki sosu.
- Gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Należy spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić. Przed podaniem gotowy sos zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby się schłodził. Sos można przechowywać w lodówce przed 10-14 dni.
- Sos idealne smakuje z grillowanym drobiem i wieprzowiną. 🙂