Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny

Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny

Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny

 Sosy barbecue, nazywane w skrócie „sosami BBQ”, służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Gotowy sos można kupić w sklepie i zrobić samemu, i waśnie ten zrobiony w domu smakuje najlepiej. 

Przed Wami przepis na charakterystyczny dla północnej Alabamy – Biały Sos Barbecue:

Składniki:

  • 1 duża obrana cebula
  • 2 średnie obrane ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 125ml wytrawnego białego wina
  • 250ml majonezu sałatkowego
  • mała garść grubo posiekanych świeżych listków estragonu
  • 4 łyżki octu jabłkowego ( 5% )
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki średnio ostrego sosu chilli
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

 

Biały Sos Barbecue

Biały Sos Barbecue – Przygotowanie sosu:

1. Cebulę i czosnek posiekać drobno na miazgę. Masło rozpuścić w garnuszku na średnim ogniu, dodać cebulę z czosnkiem i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

2. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i ciągu 3-4 minut zredukować do połowy, od czasu do czasu mieszając.

3. Zdjąć garnek z ognia, ostudzić zawartość przez 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki sosu.

4. Gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Należy spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić. Przed podaniem gotowy sos zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby się schłodził. Sos można przechowywać w lodówce przed 10-14 dni.

Sos idealne smakuje z grillowanym drobiem i wieprzowiną..:)

Czas przygotowania:
15 minut

Czas gotowania:
10 minut

Liczba osób – porcji:
2 os.

Akcesoria:
uniwersalny garnek Broil King

GD Star Rating
loading...
Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Okoń z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 81