Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny
30 min 2 osoby

Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny

Sosy barbecue, nazywane w skrócie „sosami BBQ”, służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Gotowy sos można kupić w sklepie i zrobić samemu, i waśnie ten zrobiony w domu smakuje najlepiej.

Składniki

  • 1 duża obrana cebula
  • 2 średnie obrane ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml majonezu sałatkowego
  •  mała garść grubo posiekanych świeżych listków estragonu
  • 4 łyżki octu jabłkowego ( 5% )
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki średnio ostrego sosu chilli
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać drobno na miazgę. Masło rozpuścić w garnuszku na średnim ogniu, dodać cebulę z czosnkiem i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i ciągu 3-4 minut zredukować do połowy, od czasu do czasu mieszając.
  3. Zdjąć garnek z ognia, ostudzić zawartość przez 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki sosu.
  4. Gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Należy spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić. Przed podaniem gotowy sos zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby się schłodził. Sos można przechowywać w lodówce przed 10-14 dni.
  5. Sos idealne smakuje z grillowanym drobiem i wieprzowiną. 🙂

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło