Dym z grilla jako wyjątkowa przyprawa

Dym z grilla jako wyjątkowa przyprawa

Dym z grilla jako wyjątkowa przyprawa

Dym jest naturalną częścią grillowania, jest to jeden z trendów, który poważnie zaczął rozprzestrzeniać się wśród miłośników grillowania. Dym potrafi nadać każdej potrawie charakterystyczny smak a co bardzo ważne…ten efekt jest bardzo prosty do uzyskania!

Prosty proces

Wędzenie na grillu jest bardzo proste, aby je rozpocząć potrzebny jest tylko którykolwiek grill Weber’a i trochę drewienek do wędzenia. W zasadzie wszystko co musisz zrobić, to namoczyć kilka drewienek do wędzenia, umieścić je na ruszcie, w pojemniku na drewienka do grillowania lub wśród węgla drzewnego i poczekać aż dym zacznie się rozprzestrzeniać. Następnie umieść potrawę na grillu. Zamknij pokrywę, dym niczym kucharz zacznie wirować dookoła potrawy, nadając jej pyszny wędzony smak. Wędzić można praktycznie wszystkie produkty – wołowinę, wieprzowinę, drób, ryby i skorupiaki – nawet sery, owoce i warzywa. Wszystko kręci się wokół smaku.

Wędzenie na grillu

Wędzenie na grillu – Niezastąpione drewienka

Drewienka do wędzenia są kluczem do sukcesu. Możesz używać różnych drewienek, ale nigdy nie używaj drewna impregnowanego i drewna zawierającego żywice. Weber oferuję szeroką gamę odmian drewienek o różnej intensywności smaku i aromatu. Niektóre są idealne dla ryb, inne dla drobiu a jeszcze inne do różnego rodzaju mięs. Tak więc istnieje mnóstwo możliwości do eksperymentowania oraz do odkrycia swojego ulubionego smaku.

Rodzaje drewienek:

Jabłoń

Intensywność i smak: Delikatny owocowy aromat

Używaj do: Łososia, miecznika, jesiotra i innych ryb, kurczaka i wieprzowiny

 

Wiśnia

Intensywność i smak: Łagodny, słodko – kwaskowy, owocowy aromat

Używaj do: Wołowiny, drobiu, dzikiego ptactwa i wieprzowiny (zwłaszcza szynki)

 

Whisky

Intensywność i smak: Średni, niemal słodki aromat

Używaj do: Ryb i delikatnego, białego mięsa

 

Pekan

Intensywność i smak: Intensywny aromat, subtelniejszy niż hikora, lecz podobny w smaku

Używaj do: Ryb, jagnięciny i wieprzowiny

 

Mesquite – Jadłoszyn

Intensywność i smak: Łagodny dym i smak

Używaj do: Warzyw oraz mięs, szczególnie wołowiny

 

Hikora

Intensywność i smak: Ostry, dymny aromat, kojarzący się z zapachem szynki

Używaj do: Wieprzowiny, kurczaka, wołowiny, dzikiego ptactwa i serów

Wędzenie na grillu

 

Dwa rodzaje drewna

Smoke chips – Mocno posiekane drewienka. Idealne do krótszych czasów wędzenia. Umieścić bezpośrednio na ruszcie. Nie muszą być wcześniej namaczane w wodzie.

Smoke Chunks – Większe kawałki drewna. Należy je umieścić w węglu drzewnym. Idealne do długiego wędzenia.

Drewienka do wędzenia marki Weber, znajdziecie na naszej stronie Grillmix.pl

GD Star Rating
loading...
Dym z grilla jako wyjątkowa przyprawa, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reklama