Dym jest naturalną częścią grillowania. Nic więc dziwnego, że wielu grillujących chce wzbogacić swoje dania nie tylko o klasyczny dym, ale także o nutę wędzonego aromatu. Dym potrafi nadać każdej potrawie charakterystyczny smak, a co bardzo ważne…ten efekt jest bardzo prosty do uzyskania! Jak przebiega wędzenie na grillu i o czym warto pamiętać?

Wędzenie na grillu

Wędzenie na grillu jest bardzo proste, aby je rozpocząć potrzebny jest tylko dowolny grill i trochę drewienek do wędzenia. W zasadzie wszystko, co musisz zrobić, to namoczyć kilka drewienek do wędzenia, umieścić je na ruszcie w pojemniku na drewienka do grillowania lub wśród węgla drzewnego i poczekać, aż dym zacznie się rozprzestrzeniać. Następnie wystarczy umieścić potrawę na grillu. Zamknij pokrywę, a dym niczym kucharz zacznie wirować dookoła potrawy, nadając jej pyszny wędzony smak. Wędzić można praktycznie wszystkie produkty – wołowinę, wieprzowinę, drób, ryby i skorupiaki, a nawet sery, owoce i warzywa. Wszystko kręci się wokół smaku.

Wędzenie na grillu

Wędzenie na grillu węglowym

Do wędzenia na grillu potrzebne są specjalne drewienka, w zależności od rodzaju grillowanego mięsa dobieramy odpowiedni rodzaj drewienek (poniżej znajdziesz spis). Drewienka do wędzenia moczymy najpierw około 30 minut w wodzie. Dobrze namoczone drewienka będą powoli się tliły, zamiast spalić od razu. Dzięki temu proces wędzenia potrwa dłużej. Namoczone drewienka dodajemy do rozżarzonego brykietu. Możesz je też umieścić w koszach char-basket – w zależności, czy Twój grill posiada takie udogodnienie. Warto także usunąć popiół, który zebrał się na dolnej misie grilla, by odblokować możliwość swobodnej cyrkulacji powietrza.

Kosze char basket

 

Jeżeli planujesz grillować i podwędzać większe kawałki mięsa, takie jak żeberka czy mostek wołowy, ułóż węgiel tylko po jednej stronie rusztu. Reszta powierzchni powinna pozostać wolna, aby zapewniać przepływ powietrza. Jeżeli chcesz grillować dania, które będą na ruszcie dłużej niż 30 minut, pośrodku rusztu na węgiel ustaw tackę aluminiową i napełnij ją wodą. Będzie ona odparowywać do grillowanego dania, zapewniając mu odpowiednie nawilżenie. Poniżej w formie video znajdziesz krótką instrukcję.

Wędzenie na grillu gazowym

Marka Weber ma w swojej ofercie także akcesoria, które umożliwiają łatwe wędzenie również na grillu gazowym. Wystarczy zaopatrzyć się w stalowy pojemnik na wiórki wędzarnicze. Umieszczamy w nim drewienka i układamy na grillu gazowym. Niektóre modele grilli gazowych mają specjalne miejsce na taki pojemnik. Możemy też ułożyć go po prostu na ruszcie.

Pojemnik na drewienka do wędzenia

Nie masz specjalnego pojemnika do wędzenia? To nie problem! Drewienka do wędzenia można też umieścić w tacce aluminiowej, nakryć ją folią aluminiową i zrobić w środku nacięcia, aby dym mógł się wydostawać. Pojemnik umieść bezpośrednio na prętach nad niezapalonym palnikiem lub dwoma, najlepiej w tylnym rogu grilla. Umieść ruszty na miejscu. Włącz wszystkie palniki grilla i zamknij pokrywę.

Pojemnik na wędzenie

Drewienka do wędzenia na grillu

Są kluczem do sukcesu. Możesz używać różnych drewienek, ale nigdy nie używaj drewna impregnowanego i drewna zawierającego żywice. Weber oferuję szeroką gamę odmian drewienek do wędzenia o różnej intensywności smaku i aromatu. Niektóre są idealne dla ryb, inne dla drobiu, a jeszcze inne do różnego rodzaju mięs. Tak więc istnieje mnóstwo możliwości do eksperymentowania oraz do odkrycia swojego ulubionego smaku.

Rodzaje drewienek:

Jabłoń

Intensywność i smak: Delikatny owocowy aromat
Używaj do: Łososia, miecznika, jesiotra i innych ryb, kurczaka i wieprzowiny

Drewienka jabłoń

Wiśnia

Intensywność i smak: Łagodny, słodko-kwaskowy, owocowy aromat
Używaj do: Wołowiny, drobiu, dzikiego ptactwa i wieprzowiny (zwłaszcza szynki)

Whiskey

Intensywność i smak: Średni, niemal słodki aromat
Używaj do: Ryb i delikatnego, białego mięsa

Drewienka whiskey

Pekan

Intensywność i smak: Intensywny aromat, subtelniejszy niż hikora, lecz podobny w smaku
Używaj do: Ryb, jagnięciny i wieprzowiny

Mesquite – jadłoszyn

Intensywność i smak: Łagodny dym i smak
Używaj do: Warzyw oraz mięs, szczególnie wołowiny

Hikora

Intensywność i smak: Ostry, dymny aromat, kojarzący się z zapachem szynki
Używaj do: Wieprzowiny, kurczaka, wołowiny, dzikiego ptactwa i serów

Drewienka hikora

Wędzenie na grillu: dwa rodzaje drewna

Smoke chips – Mocno posiekane drewienka. Idealne do krótszych czasów wędzenia. Umieścić bezpośrednio na ruszcie. Nie muszą być wcześniej namaczane w wodzie.

Smoke Chunks – Większe kawałki drewna. Należy je umieścić w węglu drzewnym. Idealne do długiego wędzenia.

Drewienka do wędzenia marki Weber znajdziecie na naszej stronie decofire.pl