Wielkimi krokami nadciąga długo oczekiwany przez każdego – sezon grillowy. Warto nie ograniczać się do powszechnie znanych nam potraw. Aby i w tym roku wprawić w osłupienie rodzinę i znajomych warto poszukać inspiracji u naszych sąsiadów. Jak zatem wygląda grill oczami przeciętnego Europejczyka? Jakie produkty królują podczas BBQ w poszczególnych regionach?
Niemcy
Bratwurst – innymi słowy pieczona kiełbasa.. Banalna w swej prostocie, ale uwielbiana przez wszystkich. Wyglądem przypomina naszą białą kiełbasę, a w jej skład wchodzi mięso wieprzowe, cielęce lub wołowe. Narodowy przysmak podawany jest najczęściej z ostrą musztardą i sałatką ziemniaczaną.
Rosja
Rosyjski grill, a raczej mangal zdobią najczęściej kawałki dobrze zamarynowanego wieprzowego mięsa zgrabnie nadziane na drewniany patyczek, przekładane warzywami lub plastrami boczku. Potrawa ta została zapożyczona od Azjatyckich sąsiadów.
Włochy
Kruche i doskonałe steki przyrządzane z włoskiej rasy mięsa wołowego, podawane w towarzystwie grillowanych warzyw. Wizytówka Włochów to bezapelacyjnie bistecca alla fiorentina, czyli befsztyk florencki, pieczony na ruszcie bez dodatku tłuszczu, lekko oprószony solą.
Francja
Oprócz kiełbas oraz typowych potraw, na francuskim grillu odnajdziemy ryby, jagnięcinę i cielęcinę, a także kaczkę. Obowiązkowo na popołudniowym BBQ nie może zabraknąć dobrej jakości wina i typowego dla Francuzów poczucia humoru.
Wielka Brytania
Kuchnia brytyjska to zlepek wielu narodowości, nieograniczone miszmasz, a w nim: grillowane burgery inspirowane amerykańskimi kuzynami, smażony kurczak i dania sąsiadów czyli kiełbasy, steki i szaszłyki.
Zwyczaje kulinarne różnych regionów są stale przekazywane z pokolenia na pokolenie, a najbardziej zapaleni miłośnicy grilla, konkurując ze sobą podczas Europejskich Mistrzostw BBQ, mają szansę pochwalić się swoimi regionalnymi specjałami.
autor tekstu Monika Mykicka