Fit grillowanie – Jak grillować zdrowo i dietetycznie?

Fit grillowanie – Jak grillować zdrowo i dietetycznie?

Bycie fit, to nie tylko uprawianie sportu, ale przede wszystkim zdrowe i racjonalne odżywianie. Moda na “fit życie”, to na szczęście nie tylko puste frazesy, ale trend, który ciągnie za sobą wiele sfer życia, wkrada się do naszej kuchni i robi w niej zdrowe rewolucje.

Skoro o kuchni mowa, przyjrzyjmy się naszemu codziennemu menu. Jeśli przejadły ci się sałatki i ryby gotowane na parze i chciałbyś wreszcie urozmaicić swój posiłek o coś konkretnego, wykorzystaj grilla do przygotowania swojego fit posiłku.

Istnieje jednak kilka zasad, których warto się trzymać przy zdrowym grillowaniu i o których nie powinniśmy zapominać.

Fit grillowanie – Smacznie i zdrowo!

Po pierwsze pamiętajmy o przestrzeganiu czasu grillowania. Ciemna, przypieczona skórka na bakłażanie nie wygląda apetycznie i nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Lepiej więc pół godziny wcześniej rozgrzać grilla i na ciepły już ruszt wrzucać kolejne przysmaki, co jakiś czas je obracając. Warzywa i owoce będą gotowe w kilka minut, mięso czy ryba potrzebuje odrobinę więcej cierpliwości.

Nie zapominajmy o przyprawach! To właśnie one są esencją całego dania i nadają mu zupełnie nowy wymiar. Ryba przyprawiona na ostro, albo cukinia w marynacie z oliwy z oliwek będą smakowitą odmianą.

Uważajmy na słabej jakości brykiet, unikajmy też grillowania na otwartym ogniu. Wówczas jedzenie szybko może nam się przypalić i zamiast zdrowego posiłku otrzymamy danie nafaszerowane toksynami.

Co najlepiej wybrać?

Klasyką grillowania jest oczywiście mięso: karkówka, boczek, kiełbasa. Jednak jeśli chcemy zachować swoją smukłą sylwetkę, powinniśmy zrezygnować z wieprzowiny. Zamiast tego rodzaju mięsa zdecydujmy się na drób, ryby i warzywa. Są tak samo (a dla niektórych nawet bardziej) smaczne i o wiele mniej kaloryczne. Dla porównania grillowana kiełbasa śląska ma ok. 200 kcal, a grillowana pierś z kurczaka ok. 90 kcal.

Fit grillowanie – na ruszcie sprawdzą się również: bakłażan, papryka, cukinia, pieczarki, cebula, pomidory  i szparagi. Grillowane warzywa są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika, który jest zbawienny dla naszego organizmu.

Przyszła ochota na coś słodkiego? Nie bójmy się eksperymentować! W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się grillowane owoce: ananas, truskawki, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. W połączeniu z jogurtem naturalnym stworzą bardzo smaczny i zdrowy deser lub przekąskę przed lub po treningu.

Jedzenie wpływa na naszą sylwetkę i tylko my możemy mieć nad tym kontrolę. Jeśli chcesz by od tej pory twoje menu było mniej monotonne, a przy tym smaczne i zdrowe – zacznij grillować!

Zobacz również:

Nowy Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone
Wędzone chili w proszku 8h 2 osoby Wędzone chili w proszku