Flambirowane banany w rumie z cynamonem

Flambirowane banany w rumie z cynamonem

0 120
Flambirowane banany w rumie z cynamonem

Dziś przygotujemy dla Was niezwykle efektowny i pyszny deser. Flambirowane banany to coś, co warto przygotować kiedy chcemy urządzić prawdziwe widowisko przy grillu! Te flambirowane w rumie z dodatkiem skórki cytryny i cynamonu smakują wyśmienicie. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować ten prosty i szybki deser!

Flambirowane banany

Przygotowania rozpoczynamy od obrania bananów i pokrojenia ich na mniejsze części. Na tarce drobno ścieramy skórkę z cytryny.

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwie łyżki brązowego cukru. Kiedy całość ładnie się ze sobą połączy – wrzucamy wcześniej przygotowane banany. Zamykamy pokrywę grilla na dwie minuty, po tym czasie obracamy banany i ponownie zamykamy pokrywę. Banany powinni ładnie zbrązowieć, dzięki karmelowi jaki powstał nam z brązowego cukru. Już na tym etapie w powietrzu czuć wspaniały aromat.

Flambirowane banany

Przyszedł czas na gwóźdź programu – flambirowanie. Jest to inaczej podpalanie potraw, w przypadku owoców doskonale podbija ich smak. Rum, który poprzez odparowanie powinien wywołać płomienie nada charakteru naszemu deserowi i zrobi prawdziwe show!

Nasze banany są już prawie gotowe. Pozostało jeszcze dodać odrobinę skórki z cytryny, która nada kwaskowaty aromat i smak oraz nieco cynamonu, który idealnie komponuje się z całością.

W taki oto sposób banany flambirowane w rumie z dodatkiem skórki z cytryny i cynamonem są gotowe do podania. Można je serwować same lub z dodatkiem lodów. Smaczne, szybkie, proste i efektowne!

Flambirowane banany w rumie

Składniki:
  • Banany
  • Cukier brązowy Muscovado
  • Rum
  • Cytryna
  • Cynamon
  • Masło

GD Star Rating
loading...
Flambirowane banany w rumie z cynamonem, 5.0 out of 5 based on 2 ratings