Flambirowane brzoskwinie
15 min 2 osoby <30 zł Wideo

Flambirowane brzoskwinie

Flambirowane brzoskwinie to doskonały pomysł na smaczny deser z grilla. Słodkie owocowe nuty i skarmelizowany miód z dodatkiem odrobiny rumu, nadają niesamowitego aromatu.

„Wszystkie ciastka musimy dobrze pokruszyć – uderzając dłonią lub rozwałkować, żebyśmy mieli jak najmniejsze kawałki. ” Marek Siol

Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować coś niestandardowego na grillu? Przełam schemat i uderz w słodkie nuty, przygotowując flambirowane brzoskwinie. Doskonały pomysł na deser może być miłym akcentem podczas wspólnego grillowania z przyjaciółmi.

Składniki

  • 3 brzoskwinie
  • 2 herbatniki
  • 2 łyżki miodu
  •  masło
  • 50 ml rumu
  • 1 mała kwaśna śmietana 18%

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokrusz na jak najmniejsze kawałki. Brzoskwinie przekrój na pół i pozbądź się pestek.
  2. Owoce wrzuć na grilla. Po kilku minutach obróć na drugą stronę.
  3. Kiedy owoce się zgrillują, przerzuć je do woka. Podlej rumem i poczekaj, aż alkohol się wypali.
  4. Dodaj miód. Duś chwilę. Dodaj masło. Wymieszaj wszystko w powstałym sosie.
  5. Flambirowane brzoskwinie przełóż na talerz. Na talerzu zrób dwa kleksy z kwaśnej śmietany i posyp je pokruszonymi herbatnikami.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane banany z migdałami 30 min 2 osoby Grillowane banany z migdałami
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla
Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki 45 min 2 osoby Wideo Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *