Flambirowane brzoskwinie
Flambirowane brzoskwinie to doskonały pomysł na smaczny deser z grilla. Słodkie owocowe nuty i skarmelizowany miód z dodatkiem odrobiny rumu, nadają niesamowitego aromatu.
„Wszystkie ciastka musimy dobrze pokruszyć – uderzając dłonią lub rozwałkować, żebyśmy mieli jak najmniejsze kawałki. ”
Marek Siol
Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować coś niestandardowego na grillu? Przełam schemat i uderz w słodkie nuty, przygotowując flambirowane brzoskwinie. Doskonały pomysł na deser może być miłym akcentem podczas wspólnego grillowania z przyjaciółmi.
Składniki
- 3 brzoskwinie
- 2 herbatniki
- 2 łyżki miodu
- masło
- 50 ml rumu
- 1 mała kwaśna śmietana 18%
Przygotowanie:
- Herbatniki pokrusz na jak najmniejsze kawałki. Brzoskwinie przekrój na pół i pozbądź się pestek.
- Owoce wrzuć na grilla. Po kilku minutach obróć na drugą stronę.
- Kiedy owoce się zgrillują, przerzuć je do woka. Podlej rumem i poczekaj, aż alkohol się wypali.
- Dodaj miód. Duś chwilę. Dodaj masło. Wymieszaj wszystko w powstałym sosie.
- Flambirowane brzoskwinie przełóż na talerz. Na talerzu zrób dwa kleksy z kwaśnej śmietany i posyp je pokruszonymi herbatnikami.