Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Foodtrucki, czyli gotowanie bez granic – Inspiracje Grill360

Foodtrucki, czyli gotowanie bez granic – Inspiracje Grill360

decofire
0 1941
Foodtrucki, czyli gotowanie bez granic – Inspiracje Grill360

Foodtrucki – budka na kółkach dotychczas kojarzyła się nam z niepewnymi pochodzenia i smaku kurczakami z rożna. Pora zmienić to wyobrażenie – nadeszła era foodtrucków.

Foodtrucki – ciekawa historia

Mało kto wie, że kuchnie na kółkach istnieją już od końca XIX wieku, a ich klientami byli głównie kowboje, drwale i nowojorczycy pracujący na nocną zmianę. Dziś wygląda to prawie tak samo. Furgonetki pachnące świeżymi, dopiero co przyrządzonymi przysmakami przenikają z USA do Europy i podbijają serca wszystkich starszych i młodszych smakoszy jedzenia na świeżym powietrzu.

Porównując to, co działo się na początku historii foodtrucków, kiedy były one po prostu miejscem, gdzie można było szybko i smacznie się pożywić, dziś kuchnia na kółkach jest tworzona przez kreatywnych i utalentowanych kucharzy, których pasją jest przygotowywanie nowych, świeżych dań dla każdego.

 Od pierogów po tacos

Używanie świeżych i lokalnych składników – to klucz do sukcesu większości dań wywodzących się z foodtrucków. To jest właśnie to, co przyciąga ludzi, którzy nie mają czasu i funduszy na wykwintne restauracje, a mimo to, mogą sobie pozwolić na burgera z ośmiornicą czy prawdziwe i oryginalne meksykańskie tacos.

Era foodtruckera w Polsce

Mobilne kuchnie cieszą się również coraz większą popularnością w Polsce. Od niedawna w większych polskich miastach organizowany jest Festiwal Food Trucków. Na ulicach, bądź w charakterystycznych miejscach dla danego miasta, możemy spotkać kilka furgonetek z przeróżnymi specjałami.

Foodtrucki inspiracje Grill360

GD Star Rating
loading...
Foodtrucki, czyli gotowanie bez granic - Inspiracje Grill360, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Które mięso jest najzdrowsze? [PORADNIK]

decofire
0 1743