Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
60 min 5 osób <60 zł Wideo

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Często spotykany na naszych grillach, a następnie stołach drób, jest nie tylko łatwy i szybki w obróbce, ale również posiada wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu, przez co dania z jego udziałem są lekkie, zdrowe, a przy tym sycące.

„Kurczak będzie idealny do spożycia, jeżeli wewnątrz mięsa odnotujemy temperaturę 74°C. Do kurczaka przygotowujemy marynatę: do wyciśniętego soku z cytryny ścieram na drobnych oczkach czosnek i imbir, dodaję sól oraz miód. Miodu nie żałujemy – chcemy, żeby powstało coś w rodzaju syropu.” Julian Karewicz

Wraz z naszym człowiekiem do zadań specjalnych – niezastąpionym kucharzem, Julianem Karewiczem – postanowiliśmy przygotować aromatycznego, glazurowanego kurczaka, opiekanego w całości na grillu.

Zadanie ułatwił nam modułowy stojak z serii Gourmet BBQ System Weber.

Dzięki jego funkcjonalności możecie równocześnie opiekać mięso oraz dodatki np. w postaci ziemniaków. Tym sposobem zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i miejsce na ruszcie.

Gorąco zachęcamy do skorzystania z przepisu i wspólnego grillowania.

Polecają,
Michał Dobosz i Julian Karewicz

Składniki

  •  kurczak zagrodowy ekologiczny
  •  sól
  •  oliwa
  •  skórki cytrusów
  •  imbir
  •  łupiny czosnku
  •  herbata Earl Grey
  •  Glazura:
  •  sok z cytryny
  •  starty imbir
  •  czosnek
  •  sól
  •  miód jasny np. wielokwiatowy

Przygotowanie:

  1. Przygotowania kulinarne zaczęliśmy od kurczaka. W drób, którego użyliśmy, zaopatrzyliśmy się u zaufanej fermy, co również polecamy zrobić i Wam. Podczas wyboru mięsa unikajcie marketów i sklepów, które oprócz niskiej ceny, oferują bombę antybiotykową gratis.
  2. Wewnętrzną i zewnętrzną stronę kurczaka oprószyliśmy solidną porcją soli, a skórkę natarliśmy oliwą.
  3. Kolejnym krokiem było wykorzystanie niezwykle prostego i ciekawego pomysłu na napar.
  4. W tym celu, wykorzystaliśmy pozostałości ze składników przeznaczonych do glazury; czosnku, cytryny oraz imbiru.
  5. Skórki, łupiny i wiórki umieściliśmy w stojaku, po czym zalaliśmy całość herbatą Earl Grey.
  6. Tak otrzymany wywar miał za zadanie nadać potrawie dodatkowego smaku i oryginalnego aromatu.
  7. Pozostało nadziać drób na wypełnione naparem akcesorium.
  8. Istotną wskazówką o jakiej powinniście pamiętać jest założenie skrzydełek z tyłu. Gwarantuje to nieprzypalanie się kurczaka w trakcie grillowania. Nie zapomnijcie również o zawinięciu szyjki tak, aby wywar nie wydostał się na zewnątrz.
  9. Mięso zamknęliśmy w grillu na 45 minut, w tym czasie zajęliśmy się przygotowaniami wcześniej wspomnianej glazury.
  10. Do wyciśniętego z całej cytryny soku, starliśmy świeży imbir i czosnek. Następnie dodaliśmy odrobinę soli i hojną ilość miodu wielokwiatowego, otrzymując konsystencje syropu.
  11. Tak przygotowaną glazurą nasmarowaliśmy piekącego się kurczaka.
  12. Kiedy drób osiągnął 74 stopnie, mogliśmy kończyć grillowanie i zasiadać do stołu.
  13. Po niecałej godzinie grillowania zastaliśmy na ruszcie soczyste mięso z chrupiącą, pięknie skarmelizowaną skórką.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ