Gofry z grilla – Niezastąpione urządzenie marki Weber
Są jednocześnie puszyste i chrupiące. Smakują zarówno dorosłym, jak i nawet najbardziej wybrednym maluchom. Można je przyrządzić na słodko, na słono lub na ostro. O czym mowa? O gofrach, które teraz możesz przyrządzić za pomocą grilla.
Gofry często kojarzą się z letnimi wakacjami. Przede wszystkim tymi spędzanymi nad morzem. Posypane cukrem pudrem, sezonowymi owocami i obowiązkowo bitą śmietaną są dla wielu z nas prawdziwym smakiem dzieciństwa. Jednak równie dobrym pomysłem jest przygotowanie ich samodzielnie, na przykład przy użyciu grilla. Jak?
Gofry z grilla – trzy urządzenia
Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które pomogą nam przygotować pyszne, grillowane gofry. Jednym z takich rozwiązań są popularne grille elektryczne. Są one stosunkowo niewielkie, dlatego chętnie używa się ich w domowym zaciszu. Ponadto bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala na przygotowanie potraw w bardzo krótkim czasie. Innym pomysłem jest wykorzystanie specjalnej patelni grillowej, która posiada specjalne rowki, dzięki którym potrawy wyglądają jak te przyrządzone na tradycyjnym ruszcie. A co z miłośnikami tradycyjnego grillowania? Tutaj świetnie sprawdzi się specjalny system do grillowania na świeżym powietrzu Gourmet Barbecue System marki Weber. Na standardowym ruszcie umieszczono specjalny otwór, w którym można ustawić specjalne wkłady do przygotowywania różnych potraw, w tym Wkład Do Gofrów Do Rusztu GBS .
Tak naprawdę gofry możemy połączyć z każdym, ulubionym dodatkiem. Tylko od nas zależy, czy wybierzemy te podane na słodko, na przykład z jagodami, truskawkami, malinami, cukrem pudrem, bitą śmietaną i do tego polane pyszną polewą. Czy też wersję na słono, chociażby ze szpinakiem, łososiem, jajkiem sadzonym lub wędliną. Kluczem do przygotowania dobrych gofrów jest odpowiednie ciasto. Jak je przyrządzić?
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki amoniaku do ciast
- 5 jaj
- 450 ml śmietany
- 450 ml mleka
Przygotowanie:
- Na wolnym ogniu topimy 50 gramów masła.
- W osobnej misce mieszamy 200 gramów mąki pszennej z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i ½ łyżeczki amoniaku do ciast.
- Następnie kolejno dodajemy 5 jaj (jedno po drugim, nie wszystkie jednocześnie), 450 ml śmietany i taką samą ilość mleka.
- Ostatnim krokiem jest wlanie lekko ostudzonego już masła. Jeśli planujecie gofry w wersji słodkiej, to do ciasta można dodać też dwie łyżeczki cukru waniliowego.