Gofry z grilla – Niezastąpione urządzenie marki Weber
30 min 2 osoby <30 zł

Gofry z grilla – Niezastąpione urządzenie marki Weber

Są jednocześnie puszyste i chrupiące. Smakują zarówno dorosłym, jak i nawet najbardziej wybrednym maluchom. Można je przyrządzić na słodko, na słono lub na ostro. O czym mowa? O gofrach, które teraz możesz przyrządzić za pomocą grilla.

Gofry często kojarzą się z letnimi wakacjami. Przede wszystkim tymi spędzanymi nad morzem. Posypane cukrem pudrem, sezonowymi owocami i obowiązkowo bitą śmietaną są dla wielu z nas prawdziwym smakiem dzieciństwa. Jednak równie dobrym pomysłem jest przygotowanie ich samodzielnie, na przykład przy użyciu grilla. Jak?

Gofry z grilla – trzy urządzenia

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które pomogą nam przygotować pyszne, grillowane gofry. Jednym z takich rozwiązań są popularne grille elektryczne. Są one stosunkowo niewielkie, dlatego chętnie używa się ich w domowym zaciszu. Ponadto bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala na przygotowanie potraw w bardzo krótkim czasie. Innym pomysłem jest wykorzystanie specjalnej patelni grillowej, która posiada specjalne rowki, dzięki którym potrawy wyglądają jak te przyrządzone na tradycyjnym ruszcie. A co z miłośnikami tradycyjnego grillowania? Tutaj świetnie sprawdzi się specjalny system do grillowania na świeżym powietrzu Gourmet Barbecue System marki Weber. Na standardowym ruszcie umieszczono specjalny otwór, w którym można ustawić specjalne wkłady do przygotowywania różnych potraw, w tym Wkład Do Gofrów Do Rusztu GBS .

Tak naprawdę gofry możemy połączyć z każdym, ulubionym dodatkiem. Tylko od nas zależy, czy wybierzemy te podane na słodko, na przykład z jagodami, truskawkami, malinami, cukrem pudrem, bitą śmietaną i do tego polane pyszną polewą. Czy też wersję na słono, chociażby ze szpinakiem, łososiem, jajkiem sadzonym lub wędliną. Kluczem do przygotowania dobrych gofrów jest odpowiednie ciasto. Jak je przyrządzić?

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku do ciast
  • 5 jaj
  • 450 ml śmietany
  • 450 ml mleka

Przygotowanie:

  1.  Na wolnym ogniu topimy 50 gramów masła.
  2. W osobnej misce mieszamy 200 gramów mąki pszennej z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i ½ łyżeczki amoniaku do ciast.
  3. Następnie kolejno dodajemy 5 jaj (jedno po drugim, nie wszystkie jednocześnie), 450 ml śmietany i taką samą ilość mleka.
  4. Ostatnim krokiem jest wlanie lekko ostudzonego już masła. Jeśli planujecie gofry w wersji słodkiej, to do ciasta można dodać też dwie łyżeczki cukru waniliowego.

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło