Kiedy nadchodzą ciepłe dni, zawsze mamy ten sam dylemat: rozpalać ognisko, czy jednak zdecydować się na grillowanie. Jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Każda z opcji jest dozwolona w odpowiednich miejscach. Najlepszą sytuację mają ci, którzy posiadają dom z własnym ogrodem. Wtedy należy jedynie zwrócić uwagę na bezpieczeństwo i zabezpieczyć zarówno grilla, jak i miejsce ogniska tak, by nie doszło do pożaru. Co wybrać: grill czy ognisko?

Grill czy ognisko? Grillowanie

Zalet grillowania jest wiele. Jedną z nich jest to, iż grillować możemy niemal wszędzie i przy każdych warunkach pogodowych. W obecnych czasach na rynku pojawiły się modele grilli, które są odporne na działanie warunków atmosferycznych, a dzięki swojej trwałej konstrukcji mogą pracować nawet podczas deszczu. Grillowanie jest bezpieczniejsze. Należy zwracać jedynie uwagę na to czym opalamy ruszt, najlepiej żeby był to opał pochodzenia naturalnego. Grill zapewnia nam również mobilność. Możemy go w łatwy sposób zabrać gdziekolwiek nam się spodoba. Na rynku dostępnych jest wiele modeli grilli turystycznych, które umożliwiają zabranie bezpośrednio ze sobą na kemping czy wakacje.

Podczas grillowania mamy też dużo większą kontrolę nad ogniem i temperaturą. Grillowane dania są zdecydowanie zdrowsze, zwłaszcza, kiedy decydujemy się na grill gazowy czy grill elektryczny. Podczas pieczenia kiełbasek bezpośrednio nad ogniem, tłuszcz skapuje na rozgrzane drewno, emitowane są wówczas szkodliwe substancje. Możemy uniknąć tego, grillując na grillach.

Grill czy ognisko: płonie ognisko i szumią knieje

Ognisko kojarzy nam się z ciepłymi wieczorami i spotkaniami w dużym gronie. Każdy, kto był w dzieciństwie na obozach czy koloniach, ma związane z nimi miłe wspomnienia. Rozpalenie ogniska nic nas nie kosztuje – wystarczy znaleźć suche gałęzie i drewno, dzięki którym będzie można uformować odpowiedni stos. Natomiast do przygotowania potrawy z rusztu potrzebujemy sprzętu, który często kosztuje nas niemałe pieniądze. Do tego zestaw akcesoriów, niezbędny do przyrządzania jedzenia z grilla.

Ognisko

Sprawdź także: Kawa z grilla. Palenie ziaren krok po kroku

W przypadku jedzenia z ogniska, nie potrzebujemy żadnych szczególnych narzędzi do przygotowania kiełbaski czy innej potrawy – czasem wystarczy dobrze zaostrzony kijek, na który nabijamy kiełbaskę czy inny rodzaj mięsa. Warto natomiast pamiętać, że podczas ogniska zdecydowanie mocniej nasze ubranie i włosy przechodzi zapachem dymu. W przypadku grillowania na grillu elektrycznym czy gazowym, ten problem właściwie nie istnieje. Są jednak osoby, które darzą zapach dymu ogromnym sentymentem i chętnie wybierają spędzenia czasu przy ognisku. Ognisko jest także miejscem nastrojowym, gdzie chętnie zwierzamy się ze swoich marzeń, czy planów. Rozpalenie ognia pozwala nam stworzyć bardzo nastrojową atmosferę, a takie spotkania na długo zapadają w pamięć. Co więcej, ognisko pełni także podstawową funkcję – pozwala nam się ogrzać.

Grill czy ognisko

Sprawdź także: Jak pozbyć się zapachu dymu z ubrań?

Niekwestionowaną wadą ognisk jest wysokie zagrożenie powstania pożaru. Dochodzi do niego wtedy, kiedy nie zabezpieczymy miejsca, w którym je urządziliśmy. Należy również pamiętać o starannym dogaszaniu paleniska i nie zostawianiu go bez niczyjej opieki. Za rozpalanie ognisk w niedozwolonych miejscach grożą bardzo wysokie kary.

Sami dokonajmy wyboru, na co lepiej postawić. Najważniejsza jest dobra zabawa oraz spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Nie zapominając oczywiście o zachowaniu ostrożności w obu przypadkach.