Grillowanie to powszechnie znany i lubiany sposób na spędzanie wolnego czasu i przygotowanie posiłków. Grillowane potrawy są zdrowszymi odpowiednikami swoich wersji z patelni, dlatego też cieszą się coraz większą popularnością, wraz z postępującym wzrostem mody na zdrowy styl życia. Jeśli jednak pragniemy zadbać o zdrowie kompleksowo, warto także zwrócić uwagę na rodzaj grilla, na którym przygotowujemy nasze posiłki. Ma to znaczący wpływ na nasze zdrowie i należy dokładnie porównać zalety i wady płynące z korzystania z konkretnego rodzaju grilla. Dlaczego powinniśmy wybrać grill gazowy?
Grill gazowy czy węglowy?
Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdziły to, co już od pewnego czasu powtarzali przeciwnicy grilli węglowych. Badania wykonano na trzech rodzajach grilli – węglowym, opalanym drewnem, brykietem oraz gazowym. Prowadzono szczegółowe pomiary stężenia masowego aerozolu a także ustalano dokładny skład chemiczny wydzielanych przez grill substancji i dymu.
Wyniki badań ujawniły pewną wyższość grilli gazowych nad węglowymi. Okazuje się bowiem, że grill gazowy nie emituje niemalże żadnych szkodliwych substancji, inaczej niż w przypadku grilla węglowego. Po wnikliwym zbadaniu działania grilla węglowego potwierdzono, że wydziela on substancje, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Wśród grilli węglowych natomiast lepiej w testach spisał się grill opalany węglem drzewnym, natomiast na trzecim miejscu uplasował się ten, w którym użyto brykietu drzewnego.
Pamiętajmy o częstotliwości
O ile badania porównawcze grilli pokazują jasno wady grilla węglowego, o tyle nie należy odrzucać go całkowicie. Grillowanie na grillu węglowym to wciąż najpopularniejsza forma tej rozrywki, która nie traci na popularności. Miłośnicy tradycyjnego grillowania, którzy w dodatku nie raczą się grillowanymi potrawami zbyt często, mogą być spokojni, umiarkowana częstotliwość grillowania, nawet na grillu węglowym, nie powinna zaszkodzić.